Foto: LETA
Tiesībsarga atzinums par elektroenerģijas tarifu noteikšanas procesu ir nepilnīgs un kļūdains, tomēr Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) tiesā par nomelnošanu nevērsīsies, trešdien preses konferencē norādīja SPRK pārstāvji.

SPRK padomes priekšsēdētājs Valdis Lokenbahs akcentēja, ka tiesībsarga atzinums ir nesagatavots un nepārdomāts dokuments, kurā izmantoti bieži politiskajām partijām raksturīgi lozungi. Viņš izteica cerību, ka sadarbībā starp valsts institūcijām tādi netiks izmantoti.

"Nē, tiesā par nomelnošanu nevērsīsimies, jo esam atklāti diskusijai, dosim izskaidrojumu, kāda ir likumība tarifu noteikšanas procesā," uzsvēra padomes priekšsēdētājs. Viņš arī izteica cerību, ka tiesībsarga kļūdainais atzinums ir nejaušība, nevis likumsakarība.

SPRK pārstāvji skaidroja, ka "Latvenergo" pats ir piedāvājis ar daļu savas peļņas kompensēt tarifu pārejas modeli. To, kā uzņēmums izmanto peļņu, SPRK neregulējot. Vienlaikus zemākais tarifs nenodrošinot nepieciešamo uzņēmuma rentabilitāti, lai tas varētu normāli darboties.

Lokenbahs norādīja, ka uz regulatoru spiediens tiekot izdarīts gan no patērētāju, gan uzņēmumu, gan valdības puses un galvenais šajā situācijā esot pieņemt objektīvus un sabalansētus lēmumus. Turklāt regulatora lēmumus varot pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā un to kontrolējot Valsts kontrole.

SPRK padomes loceklis Rolands Irklis uzsvēra, ka elektroenerģijas tarifu regulators nevar noteikt, vadoties pēc sociālpolitiskiem rādītājiem. Ja, piemēram, nosakot tarifu, tiktu ņemts vērā sabiedrības pirktspējas rādītājs, uzņēmēji SPRK varētu iesūdzēt tiesā un piedzīt kompensāciju.

SPRK pārstāvis Jānis Miķelsons savukārt uzsvēra, ka SPRK izdevumi nav atkarīgi no regulējamo komersantu apgrozījuma. SPRK budžetu apstiprinot Saeima un izdevumu lielums tiekot noteikts pēc faktiskās nepieciešamības, nevis regulējamo komersantu apgrozījuma.

Turklāt elektroenerģijas tarifus regulators tieši nenosakot, jo faktiski pārbaudot aprēķinā iekļauto izmaksu pamatotību. Ja izmaksas būtu nepamatoti noteiktas, tad netiktu dota iespēja stāties spēkā jaunajiem tarifiem.

SPRK pārstāvji arī uzsvēra, ka tiesībsarga atzinumam ir rekomendējošs raksturs un tas nevar ietekmēt Administratīvās tiesas tiesvedības procesus.

Paaugstinātu "Latvenergo" elektroenerģijas tarifu akceptēšana ir bijusi nepamatota, tādēļ jāveic tūlītēja un padziļināta papildus izpēte, pieaicinot nozares speciālistus un sabiedrības pārstāvjus, secinājis tiesībsargs, veicot pārbaudes lietu par AS "Latvenergo" elektroenerģijas tarifiem, ko rosināja Valsts prezidents.

Kā informēja tiesībsarga konsultante komunikācijas jautājumos Ruta Siliņa, tiesībsargam, izpētot normatīvo aktu bāzi, nav radusies viennozīmīga skaidrība, kā veidojas elektroenerģijas gala tarifs.

No šā gada 1.aprīļa stājās spēkā jauna "Latvenergo" elektroenerģijas tarifu aprēķināšanas kārtība. "Latvenergo" elektroenerģijas tarifus izvērtēja regulators un atzina, ka nav pamata tos noraidīt. Savukārt sabiedrība šī gada martā rīkoja plašas protesta akcijas.

AS "Latvenergo" uzskata, ka tarifs ir pamatots, jo veidots atbilstoši tirgus situācijai un tarifu regulējošajiem normatīvajiem aktiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!