Foto: F64
Latvijas hokeja izlase sestdien izcīnīja pirmo uzvaru Eiropas Izaicinājuma kausa (EIHC) posmā, trešajā spēlē ar 2:1 (1:0, 0:1, 1:0) pārspējot Francijas izlasi.

Šī uzvara Latvijas hokejistiem turnīrā nodrošināja trešo pozīciju, bet uzvarētāji tiks noskaidroti Norvēģijas un Dānijas duelī.

Spēles rezultātu mača ceturtajā minūtē atklāja Andris Džeriņš, kurš pēc Jāņa Andersona tālas piespēles izgāja viens pret vārtsargu un raidīja ripu vārtos. Izlīdzinājumu Francija panāca otrās trešdaļas noslēgumā, kad līdz ar beigu sirēnu vārtus guva Antonī Gutigs, bet trešā perioda piektajā minūtē Jurim Štālam izdevās gūt uzvaras vārtus Latvijas izlases labā.


Pirms spēles

Pēc turnīra pirmās spēles Latvijas izlasei vairs nevar palīdzēt pieredzējušais aizsargs
Atvars Tribuncovs
, kurš
guvis nopietnu traumu
. Trešajā spēlē Latvijas izlases kapteiņa funkcijas pilda
Kristaps Sotnieks
, bet vārtos šoreiz stāv
Māris Jučers
.

Pirmais periods

Mača sākumā Francijas izlase mēģināja iegūt spēles iniciatīvu, taču ar pirmo reizi tas neizdevās. Pēc īsa brīža viņi jau divas reizes bīstami apdraudēja Jučera vārtus, taču vārtsargs nospēlēja precīzi. Tikmēr spēles ceturtajā minūtē Andris Džeriņš uz pie uzbrukuma zonas zilās līnijas saņēma precīzu piespēli no Jāņa Andersona, izejot viens pret pretinieku vārtsargu, un ar metienu vārtu augšējā stūrī atklāja rezultātu. Mačs turpinājās līdzīgā cīņā un komandas pamīšus veidoja uzbrukumus, kuros metieni uz vārtiem netika izdarīti, bet septītajā minūtē
Mārtiņš Cipulis
par komandas skaitliskā sastāva pārkāpumu devās uz noraidīto soliņa. Mazākumā savus vārtus Latvijas hokejistiem izdevās atstāt neskartus, taču tūlīt Gunārs Skvorcovs, apslidojot vārtus, izdarīja metienu, kuru vārtsargs tvēra.

Savukārt 11.minūtē arī Latvija varēja spēlēt skaitliskajā vairākumā, taču tā sākumā Jučeram pēc Mārtiņa Poreja kļūdas vajadzēja glābt savu komandu. Atlikušajā vairākuma laikā iespēja bija Robertam Bukartam, kura raidījumu atvairīja franču vārtu vīrs Floriāns Ardī. Četras minūtes pirms trešdaļas beigām Gints Meija ātrajā uzbrukumā izdarīja metienu no flanga, taču ripa vārtos neielidoja, bet uzreiz franči atbildēja ar savu uzbrukumu, kurā atkal veiksmīgi darbojās Latvijas vārtsargs. Perioda noslēgumā pārsvars piederēja Latvijai, un Meija apspēlēja vārtsargu, bet trāpīja pa vārtu stabu.

Otrais periods

Pirmās trešdaļas noslēgumā Francija nopelnīja noraidījumu un arī otrajā periodā 21 sekundi latvieši bija vairākumā, un šajā īsajā laikā izdevās apdraudēt Ardī vārtus. Vairākas minūtes komandas spēlēja līdzīgu hokeju, bet, tuvojoties trešdaļas vidum, spēles iniciatīvu pārņēma Latvija, un tas piespieda frančus pārkāpt noteikumus. Spēlējot ar vīra pārsvaru, vairāki Latvijas izlases spēlētāji izdarīja metienus, pēc kuriem ripa tomēr nelidoja vārtos. Arī pēc spēles nevienādos sastāvos Latvija uzbruka vairāk, bet desmitajā minūtē Cipulis vēlreiz tika nosēdināts uz noraidīto soliņa, bet mazākuma rezultāts nemainījās.

Tāpat perioda vidū Francija nomainīja vārtsargu un vārtos stājās Ronāns Kvemenērs, bet spēles gaita turpinājumā īsti nemainījās un vairāk uzbrukumus veidoja Latvija, kamēr pretinieki atbildēja ar vairākiem pretuzbrukumiem. Trešdaļas noslēgumā Latvijas hokejisti atkal bija vairākumā, bet atkal iespēja palika neizmantota. Tomēr Francija perioda noslēgumā līdz ar beigu sirēnu izlīdzināja rezultātu, kad aizturētā soda laikā precīzs bija Antonī Gutigs.

Trešais periods

Noslēdzošajās 20 minūtēs Latvijas hokejisti turpināja bombardēt pretinieku vārtus, bet pagaidām atkal izvirzīties vadībā neizdevās. Spēles temps bija salīdzinoši augsts un komandas rādīja atklātu hokeju, taču piektajā minūtē Latvijai bija ātrā uzbrukuma iespēja, kurā Cipulis nespēja gūt vārtus, tomēr pāris sekundes vēlāk Juris Štāls savu iespēju izmantoja, raidot ripu tuvējā vārtu stūrī. Lai arī turpinājumā vairāk uzbruka latvieši, Francijas izlase gandrīz izlīdzināja rezultātu, kad pēc viena no uzbrucēja metiena ripa trāpīja pa vārtu stabiņu.

Perioda otrajā pusē Francija nedaudz sasparojās un vairākas reizes sava komanda bija jāglābj Jučeram, tomēr Latvijas izlase neierakās aizsardzībā un spēja izveidot saturīgus uzbrukumus, bet, tāpat kā visā šajā mačā, momentu realizācija piekliboja. Spēlēs pēdējā minūtē Francijas izlase nomainīja vārtsargu pret sesto laukuma spēlētāju, kas palīdzēja radīt saspringtu situāciju pie Jučera vārtiem, taču Latvijas hokejistiem izdevās nosargāt uzvaru.

Kā ziņots, pirmās kārtas spēlē ceturtdien Latvija sava jaunā galvenā trenera Teda Nolana debijas mačā ar rezultātu 2:3 pēcspēles metienu sērijā zaudēja Dānijai, bet otrajā kārtā ar 1:2 piekāpās arī Norvēģijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!