Foto: Publicitātes attēli

"Parex banka" ir atguvusi 27,8 miljonus eiro (aptuveni 19,5 miljonus latu), pārdodot savas prasījuma tiesības pret Maskavas universālveikalu "Univermag Moskvi" un saistītajiem uzņēmumiem, informēja banka.

Prasījuma tiesības uz universālveikalu un saistītajiem uzņēmumiem ir pārdotas NVS valstu investoram. Pircēja identitāti bankai liedz izpaust noslēgtā līguma nosacījumi.

Apjomīgais un ļoti komplicētais darījums bankai ir ļāvis atgūst kredīta pamatsummas atlikumu pilnā apmērā. Darījums prasīja vairāk nekā 17 mēnešu "profesionāli sarežģīta un smaga darba", norāda banka.

"Univermag Moskvi" atrodas Maskavas centrā, tam ir liels potenciāls, tomēr akcionāru ieilgušo domstarpību un konfliktu rezultātā šī potenciāla izmantošana faktiski nav bijusi iespējama. Akcionāru savstarpējo strīdu rezultātā vairākos sarežģītos tiesvedības procesos bijusi iesaistīta arī "Parex banka".

"Parex bankas" valdes loceklis Jurijs Adamovičs uzsver, ka bankas "pamatuzdevums ir kredītu restrukturizācija un parādu atgūšana, un savu mērķi šī projekta ietvaros esam pilnībā sasnieguši".

Viņš atzīst, ka Maskavas universālveikals bijis viens no sarežģītākajiem objektiem, un pauž gandarījumu par paveikto. "Arī metodes, kuras dažas iesaistītās puses izmantoja savu interešu aizstāvībai, bija visai neizvēlīgas. Šī darījuma noslēgšana uzskatāmi apliecina mūsu komandas spējas risināt specifiskas un neordināras situācijas," norāda Adamovičs.

Jau ziņots, ka pirms gada "Parex banka" aktīvu atgūšanai Krievijā par piesaistīja Drošības policiju. "Parex" banka ilgi tiesājās ar vienu no Krievijas galvaspilsētas lielākajiem universālveikaliem "Maskava", un šajā lietā iesaistīto "pušu metodes ir izteikti agresīvas", tāpēc banka lūgusi Drošības policijas palīdzību.
Universālveikals ir bankrota procesā, un notiek tiesas procesi. "Parex" bija viens no lietas dalībniekiem – kreditoriem, un Krievijas masu mediji pērn vēstīja, ka "Parex" vēloties palīdzēt universālveikalam atgūt maksātspēju.

"Parex" bankā toreiz portālam "Delfi" norādīja, ka "Universālveikala Maskava" "darījuma kopējās summas apjoms ir mērāms desmitos miljonu latu, un ieinteresēto pušu īstenotās metodes ir izteikti agresīvas - šīs lietas ietvaros Maskavā ir nogalināti divi juristi, kas apliecina jautājuma nopietnību un augstos riska faktorus".

2008.gada 8.novembrī valsts nolēma glābt finanšu grūtībās nonākušo AS "Parex banka" un par diviem latiem iegādājās bankas kontrolpaketi, kopš tā laika ieguldot bankā vairāk nekā 800 miljonus latu.
2010.gada augustā "Parex" sadalīta, izveidojot jaunu valstij piederošu banku "Citadele", kas pārņēma "Parex bankas" "labos" aktīvus un darbojas kā atsevišķa kredītiestāde, ko neapgrūtinās "Parex bankai" uzliktie darbības ierobežojumi, piemēram, aizliegums izsniegt kredītus. Valsts cer "Citadeli" pārdot, lai atgūtu vismaz daļu no saviem ieguldījumiem "Parex bankā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!