Foto: AFP/Scanpix
Svētdien notiekošajās Venecuēlas prezidenta vēlēšanās vērojama ļoti augsta vēlētāju aktivitāte, vēsta ārvalstu mediji.

Vēlēšanu iecirkņi darbu uzsāka plkst.6 no rīta, bet balsošana noslēgsies plkst.18 pēc vietējā laika. Daudzi vēlētāji jau naktī ieņēma rindu pie iecirkņiem. Kopumā atvērti vairāk nekā 13 600 vēlēšanu iecirkņu un pie daudziem no tiem vērojamas rindas.

Venecuēlā tiesības piedalīties vēlēšanās ir gandrīz 19 miljoniem cilvēku. Daudzi ārpus valsts dzīvojošie venecuēlieši jau ir izdarījuši savu izvēli. Citi tūkstošiem pilsoņu neilgi pirms vēlēšanām aizdevušies uz dzimteni, lai tur varētu nobalsot.

Jau vēstīts, ka Venecuēlas prezidenta vēlēšanās ir divi galvenie kandidāti - kreisais populists Ugo Čavess, kurš ir prezidents kopš 1999.gada un cenšas panākt savu ievēlēšanu uz vēl vienu sešu gadu amata termiņu, un Mirandas štata gubernators labējais centrists Enrike Kapriless, kurš ir vairāku opozīcijas politisko spēku kopējais kandidāts.

Lielākā daļa sabiedriskās domas aptauju liecina, ka 58 gadus vecais Čavess varētu iegūt vairāk nekā pusi balsu, taču dažās aptaujās 40 gadu vecajam Kaprilesam bijis lielāks atbalsts nekā Čavesam.

Mediji vēsta, ka pirmo reizi pirms vēlēšanām ir tāda situācija, kad ir neiespējami prognozēt vēlēšanu iznākumu. Abi kandidāti iepriekš veikuši dinamisku un aktīvu priekšvēlēšanu kampaņu, apmeklējot daudzas šīs Dienvidamerikas valsts pilsētas.

Venecuēla ir prezidentāla valsts, un prezidentam ir lielas pilnvaras.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!