Foto: LETA

Igauņu brāļi var neuztraukties par savu dienvidu robežu, trešdien pēc divpusējās tikšanās komentējot igauņu laikrakstā "Postimees" publicētos apgalvojumus par Latvijas armijas bezspēcību, žurnālistiem sacīja Valsts prezidents Andris Bērziņš un Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

Valsts prezidents uzsvēra, ka Latvija savas aizsardzības spējas pierādījusi, piedaloties NATO misijā Afganistānā. "Man ir visdrošākā pārliecība, ka vismaz šajā sfērā mums viss ir kārtībā."

Dombrovskis bija vēl skarbāks, aicinot nepievērst pārspīlētu uzmanību katram avīžu rakstam. "Ja konkrētā avīze ir atradusi vienu ekspertu ar šādu viedokli, tā ir konkrētās avīzes izvēle. Esmu pārliecināts, ka var atrast arī citus ekspertus ar daudz sabalansētāku viedokli."

Gan prezidents, gan premjers piekrita aizsardzības ministram Artim Pabrikam (V, kurš apgalvojumus par Latvijas armijas bezspēcību uzskata par tendencioziem.

Jau ziņots, ka igauņu laikraksts "Postimees" publicējis rakstu, kur Igaunijas drošības jautājumu eksperts Kārels Kāss apgalvojis, ka Latvija aizsardzības ziņā ir "tukša vieta".

Teorētiski, ja izraisītos militārs konflikts, ņemot vērā neeksistējošo Latvijas armiju, Igaunijai neizbēgami nāksies aizstāvēt savu dienvidu robežu, paudis Kāss. Tā uzskatot arī, piemēram, atvaļinātais Zviedrijas armijas ģenerālis Kārlis Neretnieks, kura senčos ir latvieši.

Pētījumā par Baltijas valstu aizsardzības spējām novembrī viņš rakstīja, ka Igaunija jau tagad ir galvas tiesu pārāka par pārējām valstīm un pēc dažiem gadiem šis pārākums kļūs vēl manāmāks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!