Foto: F64
Latvijas U-20 hokeja izlase trešdien Krievijā ar zaudējumu sāka pasaules čempionātu augstākajā divīzijā, pirmajā mačā ar 1:5 (1:3, 0:2, 0:0) piekāpjoties Somijas vienaudžiem.

Pirmā perioda otrjā minūtē Arturi Lehkonens vadībā izvirzīja somus, bet devītajā minūtē Nikolajs Jeļisejevs izlīdzināja rezultātu. Somija vadību mačā atguva 13.minūtē, kad Latvijas vārtsargu Elvi Merzļikinu pārspēja Miro Altonens, kurš pēc trīs minūtēm guva vēl vienus vārtus un panāca jau 3:1 Somijas labā. Otrā periodā Somijas labā vārtus guva Markus Granlunds un Rasmus Ristolainens, panākot jau 5:1.

Latvijas izlases rindās par labāko atzina Artūru Kuzmenkovu, bet Latvijas vārtsargs Merzļikins atvairīja 39 pretinieku metienus. Latvijas hokejisti mačā izdarīja tikai 12 metienus pa pretinieku vārtiem.

1.periods

Jau ar mača pirmajām minūtēm nospiedošs pārsvars bija Somijas izlasei, bet Latvija centās atbildēt ar pretuzbrukumiem. Otrajā minūtē pēc Villes Pokas metiena ripu pielaboja Arturi Lehkonens, un Latvijas vārtsargs Elvis Merzļikins nespēja glābt. Devītajā minūtē vienā no retajiem Latvijas uzbrukumiem Nikolajs Jeļisejevs bija pirmais pie atvairītās ripas un pārspēja somu vārtsargu.

13.minūtē savus pirmos vārtus mačā guva Miro Altonens, kurš pielaboja Rasmusa Ristolainena metienu, bet pēc trīs minūtēm Altonens vairākumā palika nepiesegts pie vārtu labā stabiņa un netraucēti guva savus otros vārtus mačā.

2.periods

Otrā perioda sākumā Latvija divreiz ieguva skaitlisko vairākumu, kas ļāva Latvijai uz brīdi pārņemt iniciatīvu. Gan pirmajā, gan otrajā vairākumā Latvija praktiski visu laiku atradās Somijas zonā un labi izspēlēja vairākumu, tomēr pie vārtu guvuma tiks neizdevās.

Otrā perioda vidū vairākumu ieguva Somijas hokejisti, un ar pirmajām sekundēm vairākumā bīstami apdraudēja Latvijas vārtus, tomēr teicami Latvijas vārtus sargāja Merzļikins. Uz dažām sekundēm somiem bija arī lielais vairākums, kuru izmantot neizdevās, bet otrā perioda 14.minūtē Somija realizēja skaitlisko vairākumu - Joels Armia atdeva teicamu piespēli pa diagonāli uz pretējo pusi Markusam Granlundam, kurš bez problēmām pārspēja Merzļikinu.

Neilgi pēc zaudētājiem Latvija ieguva vēl vienu skaitlisko vairākumu, taču šoreiz Latvijai vairākumā spēle nevedās. Latvija tikai uz brīdi spēja nostāties pretinieku zonā, bet līdz bīstamiem momentiem netika. Perioda beigās, spēlējot četriem pret četriem, Somija guva savus piektos vārtus mačā – uzreiz pēc iemetiena ripu saņēma Rasmus Ristolainens, kurš ar asu metienu pārspēja Merzļikinu.

3.periods

Pēdējās trešdaļas sākumā komandas apmainījās ar noraidījumiem, un brīžiem laukumā risinājās haotiska cīņa bez bīstamām situācijām. Spēlējot jau vienādos sastāvos, Somija turpināja darboties atraisīti un bez satraukuma, cenšoties skaisti noslēgt savas epizodes, bet Latvijas izlasei uzlauzt somu aizsardzību neizdevās. Perioda vidū Latvijai bija vairākums, taču arī šoreiz neizdevās izveidot kādu bīstamu momentu un realizēt skaitlisko pārsvaru.

Mača pēdējās minūtēs somi turpināja brīvi spēlēt, cenšoties priecēt līdzjutējus, savukārt Latvijai tā arī neizdevās bīstamas situācijas izveidot.

Pasaules čempionāta turpinājumā priekšsacīkstēs A grupā latvija vēl tiksies ar Šveici (27.decembrī), Zviedriju (29.decembrī) un Čehiju (30.decembrī). Grupas trīs labākās komandas turpinās cīņu par medaļām, bet divas vājākās no krtas apakšgrupas cīnīsies par vietas saglabāšanu augstākajā divīzijā.

Gatavojoties pasaules čempionātam, Latvijas U-20 izlase divas reizes sacentās ar Krievijas Jaunatnes hokeja līgas (MHL) komandu "SKA-1946". Pirmajā spēlē ar 5:3 pārāki bija Latvijas hokejisti, bet otrajā ar 4:3 uzvarēja "SKA-1946". Savukārt pēdējā pārbaudes spēlē pagājušajā piektdienā Latvijas U-20 izlase ar 4:0 pieveica Latvijas klubu izlasi.

Latvijas U-20 hokeja izlases sastāvs pasaules čempionātā:

Vārtsargi: Elvis Merzļikins (HC Lugano, Šveice), Ivars Punnenovs (Kloten Flyers), Vadims Miščuks (Liepājas Metalurgs);
Aizsargi: Edgars Siksna (Liepājas Metalurgs), Pauls Zvirbulis (HK Rīga), Krišs Lipsbergs (HK Rīga), Edmunds Augstkalns (HK Rīga), Patriks Škuratovs (HK Rīga), Rinalds Rosinskis (Prince George Cougars, WHL), Kristaps Nīmanis (Red Ducks, Somija);
Uzbrucēji: Nikolajs Jeļisejevs (HK Rīga), Rihards Bukarts (HK Rīga), Edgars Kurmis (HK Rīga), Andris Siksnis (HK Rīga), Artūrs Ševčenko (HK Rīga), Lauris Rancevs (HK Rīga), Artūrs Kuzmenkovs (Liepājas Metalurgs), Kārlis Ozoliņš (Liepājas Metalurgs), Toms Andersons (HC Bern), Teodors Bļugers (Minnesota St. Univ., NCAA), Roberts Lipsbergs (Seattle Thunderbirds, WHL), Edgars Kulda (Edmonton Oil Kings, WHL), Ņikita Jevpalovs (Blainville-Boisbriand, QMJHL),

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!