Foto: LETA

Organizācijas "Nepilsoņu kongress" pārstāvis Aleksandrs Gapoņenko lūdzis Krievijas domi palīdzēt organizācijai ar juridisku palīdzību, vēsta Krievijas valdībai piederošais medijs "Tass".

"Mēs varam trokšņot un kliegt, bet mums nepieciešama tiesiska palīdzība," Gapoņenko teicis apaļā galda diskusijā par Latvijas un Igaunijas nepilsoņu problēmu Krievijas domē.

"Tass" apgalvo, ka "Nepilsoņu kongresu" Latvijā izveidojusi cilvēktiesību kustība kā organizāciju, kas pārstāv krievvalodīgās sabiedrības daļas intereses tiesiskajā, politiskajā un ekonomiskajā jomā. Medijs biedrību dēvē par nevalstisko organizāciju, neminot to, ka oficiāli tā Latvijā nav reģistrēta.

Tāpat "Tass" min, ka Latvijā ir vairāk nekā divi miljoni iedzīvotāji, no kuriem ap 320 000 ir nepilsoņi. Tiesa gan, saskaņā ar oficiālo statistiku nepilsoņu skaits Latvijā sasniedz 262 000.

Drošības policijas (DP) publicētā informācija liecina, ka "Nepilsoņu kongresa" darbošanās, nereģistrējot organizāciju, ļauj tai apiet likumā noteiktos ierobežojumus, tostarp prasību nodrošināt finanšu darbības atklātību.

DP vērtējumā "Nepilsoņu kongress" ir viens no svarīgākajiem Krievijas īstenotās tautiešu politikas ietvaros izveidotajiem projektiem. "Tā izveide atbilst Krievijas interesēm akcentēt nepilsoņu "problemātiku" un aktualizēt jautājumu par "cilvēktiesību pārkāpumiem" starptautiskajās institūcijās," pērn savā pārskatā par 2013.gadu skaidroja DP.

Tāpat pārskatā uzsvērts, ka "Nepilsoņu kongresa" (NK) darbības modelis pārņemts arī Igaunijā, "tāpēc paredzams, ka nākotnē NK un Igaunijas analoga darbība tiks saskaņota un koordinēta
iespējami labāka rezultāta sasniegšanai".

Savukārt Gapoņenko ir viens no aktīvākajiem Krievijas "tautiešu politikas" pārstāvjiem Latvijā, mākslīgi cenšoties radīt priekšstatu par krievvalodīgo iedzīvotāju apdraudētību Latvijā un mēģinot popularizēt Latgales autonomijas idejas aktualitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!