Foto: LETA
No Atlantijas atnākušais brašais vējonis Skotijā nopludināja ne vienu vien stadionu, Latgalē uz elektrības vadiem gāza egles, nopūta pēdējās lapas, piepūta ar ūdeni Operas pagrabus, bet vēl neatpūta Ziemassvētkus. Toties pirmdienas naktī kādu izpūta no gultas. Pēc tam miegs vairs nenāca un agrā rīta stundā Straujuma paziņoja pa demisiju.

Tas nenotika tik strauji, kā bija cerējusi Solvita Āboltiņa, bet straujāk kā spēja reaģēt Sandra Kalniete. Vējonis netraucēja Vējonim nokļūt darbā un prezidents demisiju labprāt pieņēma. Beidzot arī viņam būs iespēja nominēt premjeru. Teju pusgads nosēdēts krēslā un nevienā acī!

Par laimi vējonis nebija šķērslis it kā valdošajai, bet vairs ne visai varošajai varas partijai "Vienotība", kas daudziem ir kā kauls kaklā, baļķis acī un skabarga pakaļā, pulcēties uz kongresu. Varbūt tāpēc tas notika netālu no vietas, kur zeme reizēm vaid. Vismaz Fredim Rubikam un Taņai Ždanokai. Galu galā varēja sanākt arī Sakstagalā, jo no šī kongresa nekas neatkarājās. Valdību mainīt nevarēja, valdi pārvēlēt nevajadzēja, Vidiņam runas laiku tāpat vajadzēja iedalīt.

Jā, jā mūžīgais disidents Juris Vidiņš, kam katra partijas sapulce ir kā izraušanās no Viļānu divu ielu ielenkuma, arī šoreiz ar entuziasmu norunāja savu sakāmo un arī to, ko bija ieteikusi Ilze Viņķele. Un ar vēl lielāku entuziasmu viņš uztvēra Vaideres un Strēļa ierosmi partijai pievienot Kristapu Porziņģi. Kā jau profesionāls daudzu partiju biedrs un ārsts Vidiņš saprata, ka ar Porzinģi vai bez Vidiņa "Vienotībai" izrakstīta skuju taka. Laba diagnoze. Tāpēc Vidiņš kopā ar Viņķeļiem un partijas stingrā balsta Āboltiņas nenovērtētajiem Judinu un Čigāni nolēma veidot jaunu partiju - "Pornotība".. Iegūstot jaunu elpu un saglabājot vēsturiskās saiknes. Un ir arī nākotnes variācijas, jo neba jau pēdējā partija. Ir šmakovka, būs party! Jaunās partijas himnu dziedāšot Viņķelis juniors

Bet citādi - viss pa vecam. Solvita negrib ne Iekšlietu, ne Aizsardzības, ne Tieslietu, ne Satiksmes ministres portfeli. Tiesa, vēl jau ir Laimdotas bijušais portfelis, kuru neviens īsti nav redzējis. Varbūt uz mirkli palicis pie Andra virtuvē? Vai arī tika aizmirsts Maltā? Nav arī svarīgi, jo budžets pieņemts, "AirBaltic" nauda iedota un tiks arī ministriem un deputātiem. Tas nozīmē, ka valsts turpinās ripot brīvā kritienā arī šonedēļ. Visdrīzāk arī Ziemassvētkus sagaidīsim tādā pat stāvoklī, kad kaut kas jau ir ieņemts, taču dzemdēšana nesokas. Nav pat skaidrības, to darīt mājās, partijas birojā vai varbūt zvēru dārzā. Kas tik tur nav dzimis! Līdz Starij Novij god gan vajadzētu jaunu premjeru!

Kongresu uzbeku tautas tērpā bija pagodinājusi augstākā hurāla deputāte no Briseles, taču neko citu, atskaitot semičku sēkliņu viļāšanu pa kabatu, laikam nedarīja. Pietika jau ar tērpu, lai pateiktu, ka partijas kurss nemainīsies. Daži teicās esam redzējuši arī Arti Pabriku. Bet tikai ķerot taksi mājupceļam piecas minūtes pirms kongresa sākšanās. Līdz vēlēšanām vēl gandrīz četri gadi.

Tātad nekā jauna, tomēr daža laba feljetoniste atzina, ka pat Salaspils aukstumā "Vienotības" kongress bijis maķenīt interesantāks par Džiļa izrādi Dailē. Izskatās, ka viņu ne tikai Kafka, bet pat Tolstojs ar "Karu un mieru" vairs nevar glābt. Turklāt "Vienotības" kongresā deva ēst, bet Dailē par izrādi prasīja pat naudu. Toties Alvis Hermanis Hamburgā ne tikai neprasīja naudu par jau gandrīz padarītu darbu, bet visus kreisos, kas tur spieto ne tikai Rēperbāņa rajonā, pasūtīja uz poda un vēl palūdza aiz sevis trīs reizes noraut ūdeni.

Citādi bēgļi pavisam drīz to izdarīs pār viņu galvām. Pats, lēnām kozdams kruasānā, pierunāja Parīzes operas bosu pie ieejas uzlikt metāla detektorus. Citādi Fausts pazudinās Parīzi. To saprata arī Kultūras ministre Melbārde un ņēmās skaidrot, ko, kad, kur, kāpēc Hermanis ir pateicis. Viņš galu galā esot mākslinieks - tāds Homo Dumpis. Viņi varot visu ko runāt un sarunāt. Līdzīgi kā Homo Lemberģis. Toties ierindas Homo Lettonis labāk lai cieši klusē. Redz kā Homo Berzins tagad klusē un dzīvo mierīgi un laimīgi.

Tikmēr aiz okeāna potenciālais partijas jaunbiedrs Porziņģis pievīla sevi un visus, jo nespēja pret uztaisīt dublis divi un viņa niksi-knikši vēl zaudēja takšiem-bakšiem. Varbūt bija nobijies, ka patiešām uzņems partijā. Tad jau labāk Seska partijā dzimtajā Liepājā.

Vienīgais, kas turpina nezaudēt un iznīcināt krievus vēl labāk kā Erdogana iznīcinātājs, ir Martins Dukurs. Un muļķības, ka šo sporta veidu it kā marģinālo sporta veidu nezina Fidži. Mēs gandrīz nespēlējam regbiju, bet spēlējam florbolu, ko Fidži zina vēl mazāk. Vai tāpēc esam sliktāki?

Ja par naudu, tad naudu. Latvijas budžeta pieņemšana deva skaidru atbildi, ka vairāk jābaidās nevis no bēgļiem, bet no citplanētiešiem. Bēgļi tikai prasa naudu, bet šie arī sakārto budžetu. Kā gan citādi skaidrot, ka deputāti, kas visos sīkumos pārzina Citadeles akciju cenu, Zolitūdes "Maximas" skrūves vērpes izturības koeficientu un diametrus, "AirBaltic" un "Suhuj" lidmašīnu savietojamību Gausa malkas šķūnītī, bet galīgi nepārzina ciparus no budžeta, ko nupat bija pieņēmuši. Artusss Kaimiņš un Kaimiņa kaimiņš Liepiņš paralēli filmēja, ko LNT filmēja, tāpēc ne uz vienu jautājumu neatbildēja.

Vien nosaucot 26 miljardus, kas, kā izrādījās, ir Zimbabves budžets. Uz citiem jautājumiem, draudot nedod kožļenes, atbildēt tika nošantažēts Reirs. Kaimiņš no "Suņu būdas" beigās tik norūca: "Vot nākamgad maksās vairāk, tad arī zināšu, kas tie tādi 26 miljardi! A par šādu naudu neko neteikšu!" Nākamajā naktī pār Arrtussu nāca apskaidrība. Varbūt tas bija sapnis, varbūt pohas pēc nakts tusa no piektdienas uz pirmdienu. Taču tagad viņš skaidri zināja, ka 26 miljardi ir Lielvārdes budžets. Uz kāda gan pamata citādi, lai Āboltiņš vai Āboliņš, vai Ābelītis būtu pieteicies uz tik brangu vekseli. Lielvārdes ostu ar visu Daugavu no Dvietes līdz Mīlestības salai indieši pretī tāpat neņemtu.

Var tikai minēt, kā pēkšņās pārmaiņas uztvers jaunā sieva, taču tikai dažas dienas pēc kāzām it kā Ventspils mērs Aivars Lembergs esot kļuvis par ķīnieti. Tādējādi viņam un Ventspilij vairs neesot šķēršļu pieteikties uz Eiropas izmešu kvotu naudu. Ventbunkers vai Kālija parks izmet gana daudz. Kaut kas jādabū atpakaļ. Kam, tas pat muļķim ir skaidrs. Ja koncertzāle ir Liepājā, Rēzeknē un pat Cēsīs, kas ir gandrīz tas pats kas Greiškalna Valmierā, arī Ventspilij vajag savu. Mērs sen nav dzirdējis "Ame-Roma", kas " Jūras vārtos" vairs negrib diet. Tad varbūt atbrauks arī Gorans Bregovičs ar visu "Kāzu un bēru orķestri". Kāzas gan garām, bet bēres ar lapsenes kodienu var saorganizēt pavisam ātri.

Tikmēr Rīgas mērs kā jau godīgs sociāldemokrāts bija aizklīdis uz Parīzi. Laikam jau negribēja ar puķēm kongresā sveikt draudzīgo partiju Salaspilī, jo sveica draudzīgo partiju Elizejas laukos. Pie reizes ar izsakot piezīmi Parīzes mērenei, kas galīgi nelaikā pieļāvusi slaktiņu savā pilsētā. Štrunts par sabojāto Francijas - Vācijas futbola maču.

Daudz vairāk ticis sačakarēts "Saskaņas" kongress. Lai vismaz kaut viens biedrs tiktu TV, nācies nolikt ziedus pie Francijas vēstniecības. Tas viens bija Janka Urbanovičs, bet otram ekrānā vairs vietas nepietika. Savs labums no tā visa gan bija, jo palika pāri daudz ēdamā, un vēl nedēļu pēc kongresa varēja mieloties ne tikai Muris ar Kuzju, bet arī Domes un pat Saeimas frakcija. Un pat vēl pietika furšetei Mākslas muzejā. Ar pusvecu rosolu varēja labāk aizklāt arī dažus nepadarītos darbus - gan uz jumta, gan uz zemes. Ir skaidrs, ka "Re@Re" šis bija pēdējais piegājiens Domes silei. Jau rīt tur ar abām kājām būs "LNK Industries".

Ne tikai Obama, bet arī bērnudārza "Ozolzīle" mazais Pēterītis bija pamanījis, ka Putinpapa gadskārtējā uzrunā bija izlaists Donbass, toties īpaša pateicība bija izteikta mūsu galvenajam mullam Ali abu jeben Kļimovičam - gan par "Islama valsts" naftas piegādāšanu "Luh Oil" benzīntankiem, gan par lētticīgo reņģēdāju pagriešanu ar seju pret Korānu un Imantu Kalniņu. Lai arī tikai 1436.gadā. Pēc islāma kalendāra. Muhameds to sapratīs un novērtēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!