Pagājušā gada septembrī Microsoft visai pasaule parādīja to, kāda izskatīsies nākamā Windows operētājsistēma – Windows 8.

Jau uzreiz kļuva pieejama arī Windows 8 izstrādātāju versija. Vienkāršiem vārdiem sakot, nepabeigts Windows 8, kuru jau var izmēģināt ikviens un aptuveni saprast, kāds tas būs, kad izstrāde būs pabeigta. Parasts.lv lasītājs Artūrs (@aar4ijs) jau 2 mēnešus lieto to un šodien viņš mums pastāstīs par saviem iespaidiem. Paldies viņam!

Ir pienācis laiks, kad jālauž stereotips par to, ka Windows 8 ir daudz spēcīgāka un pavisam savādāka operētājsistēma nekā Windows 7. Īstenībā, Windows 8 neko daudz neatšķiras no Windows 7. Lielās izmaiņas pamanāmas vien nullīšu un vieninieku līmenī, taču to redzēt mums nav ļauts. Windows 8 tiek reklamēts ne tikai kā viena no ātrākajām, bet arī kā vismazāk datora resursus lietojošā operētājsistēma. Izskanējuši pat tādi apgalvojumi, ka Windows 8 lieto uz pusi mazāk resursus nekā Windows 7. Es to izmēģināju ar datoru, kuram ir 2,3 Ghz divkodolu procesors un 2 GB operatīvā atmiņa.

Windows 8 vēl ir tikai izstrādes procesā

Gandrīz divus mēnešus aktīvi dien dienā lietojot Windows 8, esmu nonācis pie secinājuma, ka tas viss nemaz nav tā. Internetā ir atrodams video, kur pavisam parasts, varētu pat teikt vecs dators, tiek ieslēgts 8 sekundēs upēc baterijas pievienošanas datoram. Manuprāt, tā vajadzētu ieslēgties jebkurai operētājsisēmai, kas ir tikko instalēta, ar pareizajiem draiveriem un nav piebāzta ar liekām programmām un citādu drazu.

Tā kā windows 8 vēl ir izstrādes procesā tam ir diez gan daudz nepilnību. Neuzskaitot tās, varu vienkārši teikt - pietiekami daudz, lai to vēl neizvēlētos ikdienas lietošanai. Protams, speciāli draiveri šai operētājsistēmai vēl nav veidoti, tāpēc jāiztiek vien ar vecajiem Windows 7 paredzētajiem, kas iespējams arī rada šo nepilnīgo savienojamību. Var gadīties tā, ka kādu draiveri ir ļoti grūti vai pat neiespējami atrast. Un tāpat var izrādīties, ka tieši šis, neatrodamais draivers, ir nozīmīgs datora pilnvērtīgai darbībai. Kopumā ir tā, ka man nākas diezgan piedomāt, lai atrastu kas šīm divām OS ir atšķirīgs.

Pamanāmākās Windows 8 atšķirības

Pamanāmākās Windows 8 atšķirības ir ieslēgšanās animācija, pieslēgšanās (login) ekrāns, kā arī sākuma ekrāns jeb jaunais lielais Start. Pagāja kāds laiciņš kamēr pieradu pie jaunā Start izvietojuma. Piņķerīgākais darbs, sākot izmantot Windows 8, bija programmu īsceļu izkārtošana. Tas gan tāpat ir ar jebkuru operētājsistēmu, kad tu visu sakārto tā kā ir ērtāk. Kad viss bija izkārtots, tad sapratu, ka varu pat iztikt bez šī jaunā Start un vēlāk izmantoju to tikai tam, lai saprastu, ka sistēma pēc ieslēgšanās ir gatava lietošanai.

Sapratu, ka Start ideja ir daļēji nočiepta no Linux Ubuntu, kuru arī kādu laiku esmu lietojis. Linux tādā pašā veidā, uzspiežot attiecīgo pogu (Windows 8 gadījumā - Windows poga), atveras ekrāns, kur pa tiešo, nekur neklikšķinot, neko lieki neatverot, var rakstīt vēlamo programmu vai faila nosaukumu, lai to atrastu. Pēc meklēšanas atliek vien spiest Enter un lieta darīta - meklētais ir atrasts vai arī palaists. Lai gan visu šo saskarni var pavisam izmainīt, lai tā izskatītos pēc vecā Start'a, tam nav īsti jēgas, jo tad tas kļūst par nelīdz galam radītu Windows 7.

Jaunums, kuru, manuprāt, var īpaši izcelt, ir pieslēgšanāss jeb ielogošanāss ar bildes palīdzību. Pēc datora ieslēgšanas, atliek vien izvēlēties bildi, uzvilkt pirms tam, paša izvēlētas kustības un tu tiec savā kontā. Vairs nav nepieciešamība rakstīt paroli. Un uz skārienjutīga ekrāna tas ir tiešām labi, jo rakstīto jebkurš var viegli pamanīt un atcerēties. Šāda gan tā labi der tikai planšetdatoriem un datoriem ar skārienjutīgu ekrānu , jo ar peli uzvilkt precīzas kustības tomēr nav diez ko viegli. Pašā pirmajā datora izslēgšanas reizē bija ilgi jāmeklē, kur tad ir izslēgšanas poga. Manuprāt, tā ir novietota sliktāka redzamajā vietā, bet vajadzētu būt viena klikšķa attālumā.

Interesanti ir arī Windows 8 jaunā veida programmu aizvēršana. Piemēram, iebūvētajām spēlītēm vispār nav tādas lietas kā izslēgšanas pogas. Atliek vien nospiest Windows pogu, lai to "nomestu lejā". Sistēma pati saprot, ka, ja kādu laiku šī programma netiek darbināta, tā tiek automātiski izslēgta. Protams, ir arī vēl citas mazāk vai vairāk pamanāmas vizuālas izmaiņas -var redzēt, ka pamainīta kāda animācija, kāda josla ir platāka utt.

Windows 8 galvenokārt paredzēts skārienekrāniem

Kādu laiku palietojot šo operētājsistēmu, sapratu, ka tā ir veidota TIKAI planšetdatoriem, jo vienīgās lielās un redzamās izmaiņas ir kā radītas lietošanai ar skārienjutīgu ekrānu. Ja tev nav planšetdatora, kāda gan jēga mēģināt kaut ko izdarīt ar peli, ja tas paredzēts darīšanai ar pirkstiem uz ekrāna. Es ticu, ka Windows 8 būs tā operētājsistēma, kas, ja ne sākotnēji, tad vēlāk būs tiešām labs risinājums planšetdatoros. Tā būs kā loģisks "galda datora" turpinājums mūsdienu vidē, jo piedāvā to pašu pierasto funkcionalitāti, ko jau zināmais Windows.

Lai jaunajā skatā (Metro lietotāja interfeiss) paritinātu pa labi vai pa kreisi, diemžēl nepietiek ar piespiestas peles pārvilkšana pār ekrānu kā tas būtu planšetdatorā. Var izmantot gan apakšā esošo ritināmo joslu, gan arī ritināt ar peles rullīti, taču tas noteikti nav tik ērti kā pārvilkt ar pirkstu pa ekrānu. Arī parastā lietotāja interfeisa (desktop skata) izmantošana šobrīd planšetdatorā būs neizbēgama. Atverot kādu programmu no jaunā skata, tā atveras tieši pa virsu parastajam "desktopam". Ja nu vienīgi tā nav kāda no iebūvētajām spēlītēm vai jaunā veida aplikācijām, kas atveras pa visu ekrānu. Vizuāli iespaids ir tāds, ka arī šī parastā skata pilnvērtīgāka lietošana planšetdatorā būs pietiekami ērta.

Es lietoju gandrīz tikai parasto desktop, jo tas, manuprāt, ir ērtāks, ikonas ir mazākas un satilpst vienā ekrānā. Jaunajā skatās tās ir daudz lielākas un līdz ar to jau pēc pāris jaunām aplikācijām tās sāk izkārtoties vairākos ekrānos. Līdz ar to parastā datora ekrānā to pārredzamība un pārskatāmību šķita problemātiska. Katru reizi jārullē uz vienu vai otru sānu. Iespējams vienkārši ir jāpaiet vēl ilgākam laikam, lai pie tā pierastu.

Windows 8 izstrādātāju versiju ir iespējams lejupielādēt šeit.

Ja arī tu esi to mēģinājis, kādi ir tavi iespaidi?

Delfi blogiJa arī Tev ir blogs un Tu vēlies dalīties savā saturā ar "Delfi" lasītājiem, pievieno savu blogu www.delfi.lv/blogi arī Tu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!