Foto: AP/Scanpix

Lockheed C-5 Galaxy (Wikipēdijas raksts par to) ir viena no pasaulē lielākajām transportlidmašīnām un šorīt mazliet pāri pusdeviņiem rītā tā nolaidās lidostā Rīga. Lidmašīna ir patiešām milzīga – tā ir gandrīz futbola laukuma garumā (75,54 m) un sešstāvu mājas augstumā (19,85 m). Ar to var transportēt visa veida militāro tehniku – pat tankus un helikopterus. Ar to tika atgādāta sabiedroto spēku militārā tehnika (bruņumašīnas Stryker), ko izmantos apvienotajās sauszemes un gaisa spēku militārajās mācībās Saber Strike 2012 (tehnikas transportēšanas bildes), kas no 11. līdz 22. jūnijam norisināsies Latvijas un Igaunijas teritorijās un kopā pulcēs vairāk nekā 2000 dalībniekus no astoņām valstīm.

Kaut arī īpaši neinteresējos par militārajām mācībām, tomēr pirms dažām dienām uzķēru ziņu, ka Rīgas lidostā plāno nolaisties liela un interesanta lidmašīna. Un lidmašīnas mani interesē diezgan pamatīgi. Man patīk lidot un man patīk vērot kā lido citi. Bērnībā vienu brīdi gribēju būt komerciālo reisu pilots, bet tad kaut kā iepazinu datorus un šo sapni nostūmu kaut kur maliņā. Sākotnējā informācija vēstīja, ka lidmašīna ieradīsies agrā rītā ap 5:30, bet vakar ienācās oficiāla informācija, ka lidmašīna ielido mazliet vēlāk - ap 8:30. Es biju gatavs doties šo lidmašīnu lūkoties jau arī agrajā rītā tāpēc laika izmaiņa neko daudz neietekmēja.

Daudzas reizes paceļoties un nolaižoties Rīgas lidostā, biju ievērojis, ka pie skrejceļa izvietotā žoga var ērti piebraukt ar auto un bieži vien tur ir pa kādam ziņkārīgajam, kas pēta lidmašīnas. Man gan nebija lielas skaidrības kā konkrēti tur tikt, bet veicot mazu izpēti un sekojot līdzi zinātājiem vajadzīgo vietu atradu pavisam vienkārši. Braucam Jūrmalas virzienā, tad uzgriežamies uz (Liepājas) apvedceļa un tiekam līdz Skultei, kurai atliek pa taisno izbraukt cauri. Pavisam drīz atduramies pret žogu un šī rīta gadījumā lielu skaitu citu interesentu.

Mazliet pagaidījām un jau varējām dzirdēt līksmus izsaucienus par pamanīto lidmašīnu. Vēl minūti vēlāk tā skāra Rīgas lidostas skrejceļa segumu un varējām sevi paklapēt pa plecu – notikumu bijām redzējuši savām acīm. Es neesmu avio lietu speciālists, bet pati nosēšanās bija pavisam ātra un bez nekādiem specefektiem. No malas pat nepateiksi, ka tā ir viena no pasaulē lielākajām lidmašīnām. Toties tās milzu apmērus varēja labi saprast, kad lidmašīna devās uz savu stāvēšanas vietu un brauca garām lidostas galvenajai ēkai. Tad gan bija redzams, ka atlidojis īsts milzis.

Jebkurā gadījumā man prieks, ka aizbraucu pavērot šo notikumu, jo ne kuru katru dienu tāda tehnika apciemo Rīgu. Tāpat forši, ka zināšu kā ērti piebraukt pie skrejceļa un pavisam noteikti tur vēl kādreiz piebraukšu pavērot kā paceļas gaisā lielie metāla putni. Bez tam, šodien ir mana dzimšanas diena un šo notikumu vērtēju kā patiešām lielisku un pat episku dzimšanas dienas dāvanu. Es īsti nezinu kam konkrēti par to pateikties, bet jebkurā gadījumā, PALDIES! :)

P.S. Toties pavisam skaidri zinu, ka vēlos pateikties visiem un ikkatram, kas mani lasa un diskutē. Paldies! :)


Delfi blogiJa arī Tev ir blogs un Tu vēlies dalīties savā saturā ar "Delfi" lasītājiem, pievieno savu blogu www.delfi.lv/blogi arī Tu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!