Foto: stock.xchng
Jāsāk ar nedēļas būtiskāko jubileju - 3. decembrī īsziņām kā tehnoloģijai aprit 20 gadu. Urā! Šajā laikā īsziņas ir sasniegušas milzīgus apjomus, ir iekarojušas jaunas industrijas un teritorijas. Īsziņas ienes miljardus, taču, iespējams, to popularitātes virsotne ir sasniegta.

Īsziņas - komunikācijas karalis


Foto: DELFI

Pirmo īsziņu 1992. gadā britu inženieris nosūtīja no datora uz "Vodafone" tīklā esošo "Orbitel" 901 mobilo telefonu. Īsziņā bija vienkāršs Ziemassvētku apsveikums - "Merry Christmas". Diemžēl no paša telefona toreiz vēl nevarēja nosūtīt īsziņas - šī iespēja parādījās gadu vēlāk "Nokia" telefonos.

1995. gadā tika ieviesta T9 ātrrakstīšanas tehnoloģija, kas būtiski atviegloja īsziņu rakstīšanu telefonā.

Sākotnēji īsziņas bija bezmaksas, taču drīz vien operatori saprata, kāds milzu peļņas potenciāls slēpjas šajos 160 simbolos. Tomēr, attīstoties citām tehnoloģijām un servisiem, īsziņas sāk sarukt. Lielākie īsziņu ienaidnieki ir "Apple iMessages", "Blackberry Messaging", "WhatsApp" kā arī "Twitter", "Facebook" un citi online rīki. Visi šie rīki ļauj sūtīt "īsziņas" bez maksas, kas, protams, nesajūsmina operatorus. Skarbā realitāte ir tāda, ka datu pārraides cenas augs.

Pagaidām gan SMS ir komunikāciju karalis:

to lieto vairāk kā 5,9 miljardi cilvēku; saņemto īsziņu parasti izlasa 5 sekunžu laikā;
tikai 3% īsziņu paliek neizlasītas (salīdzinājumā 80% epastu netiek atvērti);
globāli īsziņu ienākumi operatoriem sastāda pusi no visas peļņas;
41% sūta īsziņas sēžot pie stūres;
67% sūta īsziņas sēžot uz poda;
ASV pusaudži sūta vairāk kā 100 īsziņas dienā;
2011. gadā Somijā, Honkongā un Nīderlandē pirmoreiz bija novērojams īsziņu daudzuma kritums.

Dati no Ķīnas - līderis 'Android'


Foto: Reuters/Scanpix

Mazliet paturpinot iepriekšējās nedēļas tēmu par tirgus daļu sadalījumu, ienākušies dati par urbāno Ķīnu - līderos, protams, "Android": "Android" 67%, iOS 20%, "Symbian" 6%, "Windows" 4%.

Pieejami arī dati par Eiropas piecinieku - Lielbritānija, Itālija, Francija, Vācija, Spānija: "Android" 63%, iOS 21%, RIM 5%, "Windows" 5%.

'Huawei' dati Baltijā


Foto: DELFI

Datus par saviem rezultātiem Baltijā izplatījis "Huawei", kas plāno tuvākajos gados ievērojami attīstīties tieši mūsu reģionā. Tā zināms, ka Latvijā "Huawei" ir iekarojis 3% viedtālruņu, savukārt Igaunijā veselus 7%.

iOS atkal pirmajā vietā


Foto: AFP/Scanpix

Interesantas pārmaiņas Amerikā - pēc tirgus pētnieku "Kantar" datiem, iPhone 5 ir atkal pacēlis iOS pirmajā vietā, pārspējot "Android".

Iepriekš iOS "Android" pārspēja pēc iPhone 4S iznākšanas. Tāpat noskaidrots, ka 92% iPhone īpašnieki arī nākamo viedtālruni izvēlēsies no "Apple" klāsta.

RIM nesadala lietas ar 'Nokia'

Foto: Kakao.lv

'Samsung' reklāma Gangnam stilā


Foto: AFP/Scanpix

Un nobeigumā mazliet izklaides. PSY, slavenie korejiešu mūziķi, kas radīja "Gangnam style", nolīgti "Samsung"... ledusskapja reklāmai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!