Foto: DELFI Aculiecinieks
Šveices Lugano manī radīja vēlmi redzēt dabu, kura iedvesmojusi lielāko Latvijas dzejnieku Jāni Raini uzrakstīt lielāko daļu no viņa izcilajiem darbiem.

Lugano priekšpilsētā Kastaņjolā Rainis un Aspazija nodzīvoja no 1905. gada līdz 1920. gadam. Tieši šeit, iedvesmojies no skaistās Šveices dabas, Rainis uzrakstīja savus labākos darbus. To vidū ir drāma "Uguns un nakts", poēma "Ave sol", lugas "Pūt, vējiņi" un "Zelta zirgs" un dzejoļu krājumi "Klusā grāmata", "Tie, kuri neaizmirst" un "Spēlēju, dancoju". Šveicē sarakstītie darbi kļuva par vēsturē pirmo neatkarīgi dzeju, nošķirot to no Vācijas modeļa.

Kastaņjola – maza pilsētiņa, kurā vairums iedzīvotāju runā itāļu valodā. Tā atrodas pie Lugano kalnu ezera. Ezers ir gleznais ikvienā gadalaikā. Piekrastes veģetācija uz baltā kalu virsotņu fona izskatās diezgan harmoniski. Atrodoties starp kalniem, ezers ir iemīļota pilsētnieku atpūtas vieta. Te vienmēr ir daudz jahtu, bet krasta promenādes liekas ir kļuvušas par neatņemamu Šveices dzīves sastāvdaļu.

Pastaigājoties gar ūdens malu, mani nepameta sajūta, ka lielais latviešu dzejnieks to pašu darīja pirms 100 gadiem. Gar šo ēnaino kastaņu ieskauto ceļu, iespējams, Rainis pastaigājās roku rokā ar Aspaziju. Uz šī soliņa, veroties ezera zilajā ūdenī, viņš, iespējams, lasīja savas tikko uzrakstītās dzejas rindas.

Galvā neviļus 'uzpeldēja' fragmenti no viņa filozofiskās dzejas kolekcijas "Gals un sākums", kuru Rainis uzrakstījis, atrodoties Kastaņjolā.

"Gaiss lēni kūst,
Mans ezers spīgo;
Tur mani viļņi plūst,
Tur laiva līgo."


Citu ceļojumu spilgtākos brīžus var atrast šeit!

Ja arī tu, ceļojot aiz Latvijas robežām, esi pabijis unikālā vietā, piedalījies aizraujošā pasākumā, saticis interesantus cilvēkus, piedzīvojis neaizmirstamas izjūtas, piedalies DELFI un "Vanilla Travel" iespaidu konkursā "Neparastā pasaule" un laimē ceļojumu uz Vjetnamu! Īsu piedzīvotā aprakstu, kā arī foto vai video sūti uz e-pastu aculiecinieks@delfi.lv vai izmantojot reģistrēto autoru satura iesūtīšanas formu. Vairāk par konkursa noteikumiem lasi šeit!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!