Foto: DELFI Aculiecinieks
"Mājas pie jūras Papes ciemā aug kā sēnes. Viens "meistars" starp kokiem neatļautā vietā jau otru namiņu ceļ," ziņo anonīms aculiecinieks. Rucavas novada būvvaldē portālam "Delfi" klāsta, ka mājiņu zemes īpašniekam uzdots nojaukt jau augustā.

Aculiecinieks fotogrāfijās iemūžinājis Papes ciemā – īpašumā "Šalkas" un tam blakus – sabūvētās teju desmit ēkas. Daļa no tām vēl tika celtniecības stadijā. "Agrāk šeit bija pļava un pat biotopi. Daļai māju ir teju divi stāvi, nevis pusotrs stāvs, kā to paredz apbūves noteikumi," teic aculiecinieks. Fotogrāfijas fiksētas šīs nedēļas nogalē.

Portāls "Delfi" sazinājās ar Rucavas novada būvinspektoru Uģi Cepurīti, kurš pastāstīja, ka nelegāli Papes ciemā būvē tikai divas ēkas, kuras fiksētas, sākot ar 19. fotogrāfiju, rakstā skatāmajā albumā. Savukārt pārējās te uzslietas, nepārkāpjot Aizsargjoslu likumu. "Īpašumā "Šalkas" pārkāpumus nekonstatējām, ēkas būvē, pamatojoties uz 2014. gadā izdotu atļauju un toreiz izstrādāto un saskaņoto būvprojektu. Vienīgais pārkāpums ir logi, kuri nav būvēti saskaņā ar projektu," skaidro Cepurītis.

Savukārt starp kokiem būvētā mājiņa un tai līdzās uzslietie pamati (sākot no 19. attēla) kāpās celti nelegāli, jo atrodas Baltijas jūras krasta kāpu aizsargjoslā. Būvniecība notiek uz diviem zemes gabaliem, kuriem ir viens īpašnieks. "Faktu par nelegālo būvniecību konstatējām jau 18. augustā. noformējām apsekošanas atzinumu un norādījām, ka būvdarbi jāpārtrauc nekavējoties un ka ēkas jānojauc," norāda Cepurītis, piebilstot, ka īpāšniekam noformēts administratīvā pārkāpuma protokols un Rucavas novada pašvaldība piemērojusi atbilstošu naudas sodu.

Zemes gabalu īpašniece ir vietējā iedzīvotāja, atklāj Cepurītis. Katrīnai Vilmai Pērkonai piederošajiem zemesgabaliem nav noteikti nekādi ierobežojumi, liecina Zemesgrāmatas informācija. Cepurītis skaidro, ka līdz 2006. gadam īpašniecei patiešām bijušas tiesības vienā no zemesgabaliem būvēt nelielu ēku, taču, pārplānojot teritoriju, kāpu aizsargjoslu paplašināja un iekļāva tajā arī sievietes zemes gabalu.

Vaicāts par pašvaldības tālāko rīcību, ja īpašnieks tomēr neņems vērā prasību ēkas nojaukt, Cepurītis neslēpj, ka tādā gadījumā namiņi kāpu zonā var atrasties vēl vairākus gadus, kamēr jautājumu izšķir tiesa. "Piekrastē redzams ne mazums ēku, kas ir pasludinātas par nelegālām, bet netiek nojauktas. Tiesāšanās darbi ir ilgi," skaidro Cepurītis. Būvinspektors arī laipni aicina visus tos, kuri pamanījuši aizdomīgas darbības celtniecības jomā Rucavas novadā, vērsties ar saviem novērojumiem pašvaldībā, jo pašu spēkiem ne vienmēr visu izdodas pamanīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!