Foto: DELFI Aculiecinieks

Septembra sākumā Alūksnē, Torņa ielā 15, daudzdzīvokļu namā propāna gāzes eksplozijā pilnībā tika nopostīts pirmā stāva dzīvoklis, bet vēl 15 mitekļi tik stipri cieta, ka vairs nav apdzīvojami. Mājas iemītnieki aicina ziedot nama atjaunošanai.

Kas īsti notika 3. septembra vakarā, joprojām nav zināms. Policija turpina izmeklēšanu, noteiktas ekspertīzes, bet pašlaik vēl nekādu rezultātu nav, apliecina Vidzemes reģiona policijas biroja Prevencijas grupas vecākā inspektore Sintija Gulbe.

Tikmēr pavisam noteikti ir zināms tas, ka sprādziena plosīto Torņa ielas namu ir iespējams atjaunot, bet sprādzienā tieši neskartajā ēkas daļā dzīvot ir droši. To apliecinājis sertificēts būveksperts.

Sprādzienā mājas zaudēja 15 ģimenes – kopumā 33 cilvēki, kā arī tā dzīvokļa īpašnieks, kura miteklī notika eksplozija. Kāpņu telpa patlaban ir avārijas stāvoklī – tai nav logu, ir nopostīta apdare, namam vietām ārējā sienā ir izsistas plaisas.

Mājokļus zaudējušās ģimenes pašlaik pārvākušās uz pagaidu mitekļiem – īrē dzīvokli, vai arī apmetušās pie radiniekiem. Viena ģimene joprojām uzturas Ernesta Glika Valsts ģimnāzijas internāta telpās, stāsta Alūksnes novada domes sabiedrisko attiecību speciālists Druvis Mucenieks.

Viņš teic, ka pašvaldība cietušajām ģimenēm palīdzējusi, piešķirot vienreizēju pabalstu ārkārtas situācijā 370 eiro apmērā. Tāpat pašvaldība arī aktīvi iesaistījusies pagaidu mitekļa meklēšanā. Ģimenēm ar skolas vecuma bērniem dome piešķīrusi mājokļus no dzīvojamā fonda.

Torņa ielas 15.nama iedzīvotāja un mājas padomes vadītāja Ņina Razmislova stāsta, ka liela daļa bez mājām palikušo nama iemītnieku vēlas un cer tur atgriezties. Eksplozijas izpostīto dzīvokļu īpašnieki joprojām sedz apsaimniekošanas izmaksas, vienlaikus maksājot arī par pagaidu mitekļiem.

Razmislovas vadībā noris ziedojumu vākšanas akcija, lai varētu sākt nama atjaunošanu. "Mēs vēlamies piesaistīt naudu, jo mājas remonts izmaksās pat vairākus simtus tūkstošus eiro. Nepieciešams likvidēt avārijas sekas, tostarp jāatjauno infrastruktūra, jāatgriež nams atkal pie dzīvības," stāsta Ņina.

Viens no mājokli zaudējušajiem, jurists Guntars Priedītis, bilst, ka, ja drīzumā nesāks ēkas atjaunošanu, tad bez dzīvokļiem paliks vēl 75 ģimenes, kuras uzturas sprādziena tieši neskartajā nama daļā. "Cietušas ir mājas nesošās daļas, ir jāatjauno pamati. Neesmu drošs, ka ilgtermiņā tur dzīvot būs droši," teic Priedītis.

Viņš pats gan sev nopircis jaunu dzīvokli, taču stāsta, ka vairākumam cietušo ģimeņu šādu līdzekļu neesot. Šajā ziņā Priedīti arī šokē, kā pēc sprādziena Alūksnē pēkšņi izmainījās nekustamā īpašuma tirgus. Strauji kāpušas dzīvokļu cenas, turklāt īre augusi no iepriekšējiem 20 vai 30 eiro mēnesī līdz pat 60 un 70 eiro.

"Alūksne ir mazpilsēta, perifērija ar tai tipiskajām problēmām, zemi ienākumi, bezdarbs. Ja vidēji ģimenei mēnesī ir 300 eiro, bet tagad jāīrē miteklis par 70 eiro, vēl jāapmaksā komunālos rēķinus, tad tie ir ārkārtīgi lieli tēriņi. Būsim reāli, lielākā daļa no namu zaudējušajiem cilvēkiem otru īpašumu savā dzīvē vairs neiegādāsies," teic Priedītis.

Alūksnes Torņa ielas 15 nama iedzīvotājiem varat palīdzēt, ziedojot nodibinājumam "Alūksnes un Apes novada fonds". Reģ.Nr.40008090271, banka A/S SEB Banka, kods: UNLALV2X, konts: LV96UNLA0050019750651, mērķis: "Torņa ielai 15".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!