Foto: DELFI Aculiecinieks
1. un 2. martā, Liepājas Olimpiskajā centrā norisinās izstāde "Ražots Liepājā", kurā savus ražojumus un pakalpojumus demonstrē vairāk nekā 140 Liepājas pilsētas un tuvāko novadu uzņēmumi, informē izstādes sabiedrisko attiecību konsultante Zane Leite.

"Marts ir Liepājas dzimšanas dienas mēnesis – un tāpēc arī ir šī izstāde. Ir jāparāda gan pašiem liepājniekiem, gan pilsētas viesiem un tuvējo novadu iedzīvotājiem, cik daudzpusīga un plaša ir ražošana, kādas ir mūsu uzņēmumu iespējas un kādi ir apmēri. Tie, kas nestrādā šajos uzņēmumos vai nav cieši saistīts, nemaz nezina, kādas brīnumainas lietas top Liepājā un cik patiesībā rūpniecība ir varena," atklājot izstādi sacīja Liepājas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks.

Izstādē piedalās uzņēmumi no Liepājas, Grobiņas, Priekules, Durbes, Vaiņodes, Nīcas, Rucavas un Aizputes. Ir gan skolēnu mācību uzņēmumi un mājražotāji ar vienu vai dažiem darbiniekiem, gan lieli eksportējoši uzņēmumi un ostas uzņēmumi ar simtiem darbavietu.

Papildu metālizstrādājumiem un tekstila produkcijai Liepājā ražo arī stiklšķiedras izstrādājumus, aprīkojumu ugunsdzēsējiem, agroķīmiju, moduļu mājas un daudz dažādu citu izstrādājumu. Piemēram, tekstila nozares uzņēmumi Liepājā viena gada laikā saražo 10 miljonus krūšturu.

Uzņēmums "Liepājas Metalurgs" gada laikā saražo tik daudz metāla (830 000 tonnas), cik pietiktu, lai uzceltu 113 Eifeļa torņus. Liepājā gadā saražo 20 milj. konservu un, ja tos saliktu vienu uz otra, varētu izveidot torni, kas būtu gandrīz 18 000 deviņstāvu māju augstumā. Kopējās Liepājā saražotās produkcijas eksports ir 90%. 

"Ne velti mēs visos laikos esam runājuši par Liepāju kā industriālu pilsētu, kurā uz vienu cilvēku saražo divas reizes vairāk produkcijas nekā citās pilsētās, pat Rīgā. Liepājā gada laikā tiek saražots tikpat produkcijas, cik Daugavpils, Ventspils, Jelgava, Jūrmala, Rēzekne, Valmiera un Jēkabpils – kopā ņemot," norāda Sesks.

Izstādē ir iespējams iepazīt ne tikai ekportējošos uzņēmumus, bet arī mazos ražotājus, kuru produkcija paredzēta tikai vietējam tirgum – amatniekus, mājražotājus, indviduālos komersantus. "Ražots Liepājā" piedalās arī 11 mācību uzņēmumi un to darbības lauks ir sākot ar fotogrāfa pakalpojumiem un galdu klāšanas banketiem, beidzot ar skaistumkopšanu, sejas apgleznošanu un apsveikuma kartīšu ražošanu.

Viens no jaunajiem uzņēmumiem (dibināts 2011.gadā), kas piedalās izstādē, ir elektrovelosipēdu ražošanas uzņēmums SIA "Blue Shock Taxi". Biznesa idejas autors un izveidotājs Artis Daugins stāsta: "Mēs nodarbojamies ar elektrovelosipēdu nomu, tirdzniecību un ražošanu. Šobrīd veidojam arī savu elektrovelosipēdu ražotni, izmantojot savus finanšu resursus un domājam arī par cita elektrotransporta attīstības iespējām. Priecājos, ka piedalos izstādē "Ražots Liepājā", jo šeit ir apvienojušies Liepājas un Liepājas reģiona uzņēmumi, tādejādi mēs visi uzņēmumi varam iepazīties viens ar otru un varam novērtēt to, cik daudz kvalitatīvas produkcijas ražotāji ir Liepājā un tās reģionā."

Papildu ražotājiem izstādē pārstāvētas arī 20 pakalpojumu nozares, un izstādē piedalās deviņas izglītības iestādes un konsultāciju uzņēmumi. 

"Izstāde "Ražots Liepājā" ir laba iespēja novērot šī brīža Liepājas attīstības tendences un uzzināt, kuras no profesijām būs pieprasītas tuvāko gadu laikā, kā arī dibināt sadarbības iespējas ar uzņēmumiem, kuriem nākotnē būs nepieciešams jauns, kvalificēts darbaspēks. Šobrīd Liepājā vērojama izteikta tekstilrūpniecības attīstība, un šobrīd viena no pieprasītākajām profesijām ir tērpu stila speciālisti un šuvējas profesija, kas savu amata meistarību iemācās 3-4 nedēļās," stāsta Agris Ruperts, Liepājas Valsts tehnikuma direktors. 

Izstāde "Ražots Liepājā" sestdien, 2.martā darbosies no plkst. 10.00 līdz 19.00.

"Ražots Liepājā" DELFI Aculiecinieks Iosh:

"Ražots Liepājā" organizatori:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!