Foto: DELFI Aculiecinieks

"Dāmas un kungi! Liktenis deva man iespēju skatīt un jums to parādīt – Somijas armijas ziedu, slavu un godu - vienā dienā," stāsta portāla "Delfi" lasītājs Leons Stiprais.

"Esmu bijis armijā vairākus desmitus gadu. Tomēr skatīt vienkopus tik daudz virsniekus, pulkvežus un ģenerāļus man nav nācies. Tas atgādināja senās Romas triumfa gājienu. Haminas Rezerves virsnieku skolai 95 gadi!

Vispirms slavenajā Haminas bastionā notika svinīgā sēde – koncerts. Dziedāja Somijas tenors Pentti Hietanens (Pentti Hietanen). Uzrunas teica Somijas armijas un RUK vadība.

Pēc tam notika visu kursu pārstāvju gājiens. Soļoja sirmjgalvji, pulkveži un ģenerāļi. Ierindā bija arī pavisam nesen kursus beigušie vīri. Katras delegācijas priekšgalā šodienas RUK kursants. Skanēja nepārtraukti aplausi – garām soļo Somijas vēsture. Kopā 246 kursi. Varēja novērot, ka daudzi bijušie kursanti turpinājuši mācības virsnieku skolās un dažādās militārajās akadēmijās.

Karaspēka daļas teritorijā bija apskatāma kursantu aprīkojuma un ieroču izstāde. Gan Somijā ražotās bruņumašīnas – amfībijas –, gan pretgaisa aizsardzības ieroči. Tāpat arī lauku lielgabali, vieglie un smagie mīnmetēji, mīnas un atmīnēšanas iekārtas. Viss tas, ar ko mācās apieties RUK kursanti. Trūkst tikai helikopteri – tiem nav vietas. Tomēr, parādīt to varu, jo dažas dienas atpakaļ lidoja.

Mans secinājums ir diezgan diskutējams, tomēr es to teikšu: jo spēcīgāka mūsu kaimiņu armija, jo drošāk mums jājūtas. Te domāta mums draudzīga armija. Ceru, ka sapratīsiet, ko es ar to gribu teikt,'' savu stāstu noslēdz Stiprais.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!