Foto: DELFI Aculiecinieks
"Gribas pastāstīt par dažām somu īpatnībām, kas steidzīgajam tūristam paliktu nepamanītas," raksta portāla "Delfi" lasītājs Leons Stiprais.

"Somu mānijai pret ziediem varētu būt vairāki iemesli. Pie jebkuras ticības Dievi dzīvoja skaistās vietās. Paradīzes jēdziens ir daudz vecāks par kristietības leģendu.

Pirmā baznīcā Haminas pilsētā tiek uzcelta tikai 1450. gadā.

Tāpēc joprojām daudzos pagalmos un pie māju sliekšņiem mēs novērosim sunīšus, rūķīšus, vardes un citus pasaku, teiksmu un ticējumu personāžus.Tie sargā māju, tās iedzīvotājus un dārzus.

Somiem, tāpat kā latviešiem, pirmie pielūgsmes objekti bija totēmu zīmes. Atšķirība varētu būt akmeņos. To Somijā ir tik daudz, ka tie nekļuva par pielūgsmes objektiem.

Ziedu kultu varētu ienest arī Krievijas carienes Katrīnas Lielās un citu valdnieku ciemošanās Haminā. Klīst leģenda par dārznieka palīgu no Tukuma Durbes pils, kas esot iepaticies lielajai Krievijas carienei.

Ziedi somiem ir kā pretdepresijas terapijas līdzeklis. Tie ir visur. Uz tirgus laukuma, pie baznīcām, valsts iestādēm un veikaliem. Krāsu bagātība, ziedlapiņu maigums un smaržu aromāti tiek iekodēti skopajās saules mēnešu dienās, cilvēku atmiņās. Tas paliek prātā, kā vēlme sagaidīt jaunu pavasari un vasaru.

Tomēr ir vēl kāds iemesls somu mīlestībai pret ziediem. Somi tic, ka dārzā, kur aug visskaistākās puķes, apmetīsies uz dzīvi Ziedu feja. Tā jau ir garantija uz laimi un veselību. Jo šajos dārzos sliktie spēki nenākot. Vienu šādu dārzu es Haminā atradu. Balto ziedu mākoņi bija izlikti uz palodzēm, pie ērtiem krēsliņiem un apņēma čalojošo strūklaku kompozīcijas.

Sapratu vienu: ja uz zemes ir paradīze, tad tieši tur, kur to grib cilvēks. Pat Dievi nāks ciemos uz šo vietu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!