Foto: DELFI Aculiecinieks

"Somijas mazajai pilsētiņai divu dienu garumā noorganizēt divus masveida pasākumus vienlaicīgi tiešām liekas par traku. Starptautisko suņu izstādi un Atvērto durvju dienu karavīriem. Somi to var. Pirmkārt, visi vīriešu kārtas pārstāvji ir izgājuši OMD armiju," raksta "Delfi" lasītājs Leons Stiprais.

"Daudzi no viņiem beiguši arī apakšvirsnieku kursus. Apmēram 50-70 % plānotāji un rīkotāji ir ar cilvēku komandēšanas iemaņām – bijušie instruktori un virsnieki. Cilvēku skaits ir iespaidīgs suņus pavada vairāki cilvēki, pat ģimenes. Arī pie karavīriem atbrauc, reti, kad viens cilvēks. Pieredze gūta, rīkojot katru otro gadu starptautisko militāro orķestru festivālus – "Hamina Tattoo".

Šoreiz īsi par suņu izstādi.

Lielu atvieglojumu dod tas fakts, ka Haminai ir sava Eiropas līmeņa telts, kas atvieglo šo pasākumu. Tā izvietota kādreizējā Haminas bastiona vēsturiskajā daļā.

Dalībnieku auto mašīnas tiek izvietotas Rezerves virsnieku skolas – RUK ceremoniju un skolas teritorijas laukumā.

Daļu mašīnas ļauts novietot Haminas garnizona teritorijā. Protams, iepriekš katrs karavīrs piesaka apmeklētāja vārdus un automašīnu numurus. Satiksmi un mašīnu novietošanu palīdz sabiedriskie regulētāji, militārā policija un brīvprātīgie. Visi viņi ir ģērbti zaļās vestēs.

Neskatoties uz to, Haminas ielas ir pilnas ar mašīnām.

Visur redzami suņi. Tie ir somu lielā vājība.

Laikam tūlīt pēc somu pirtīm un ieročiem. Suņi cilvēks pazīst jau 12 tūkstošs gadus atpakaļ. Līdz nesenai pagātnei, somi nevarētu bargajos apstākļos bez suņiem izdzīvot. Tie bija sargi, palīgi medībās un transporta līdzeklis sniegotajos plašumos. Tagad viņi izpilda visdažādākos uzdevumus, arī kā glābēji un cilvēku ar sevišķām vajadzībām interesēs.

Cilvēks faktiski, kā Radītājs, ir pārveidojis suņus daudzās sugās, kaut gan visiem viņiem ir viens sencis – vilks.

Somu suņi ir mierīgi. To prasa turēšanas, kopšanas un reģistrācijas noteikumi.

Tomēr, lejā bastionā, man pēc kādas stundas jau gribējās šo vietu atstāt. Laikam nostrādā senie pašsaglabāšanās instinkti. Pārāk daudz apkārt ilkņi, viņu smarža un apziņa, ka pat suns ir zvērs."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!