Foto: DELFI Aculiecinieks
"Par to jau ir stāstīts. Tomēr domāju, ka šī ideja ir tik vajadzīga Latvijai, ka iegūt lieku reizi informāciju un piemēru no šādas organizācijas ir vajadzīgs," raksta "Delfi" lasītājs Leons Stiprais.

"Bezdarbnieku pašpalīdzības organizācijai Somijas pilsētā Hamina aprit desmit gadi.

Ja skatās shematiski, tad fiziski tā sastāv no divām daļām – bezdarbnieku kantora un pilsētas baznīcas draudzes ēdnīcas un virtuves.

Kantoris strādā darba dienās. Tur bezdarbnieki var ieiet, padzert kafiju, palasīt avīzes un dabūt nepieciešamo konsultāciju. Tur ir arī tualete, kur var nomazgāt rokas pirms kafijas. Šeit var iegādāties arī bezdarbnieku rokdarbus un adījumus. Sarunāt tulka atbalstu poliklīnikai, bankai vai citai iestādei. Jo pārsvarā pēc palīdzības griežas cilvēki, kas pārvalda krievu valodu. Kaut gan pierobežas slimnīcām ir arī savi tulki-mediķi.

Par bezdarbniekiem Somijā rūpējas sociālie dienesti, kas sniedz viņiem materiālo atbalstu. Un vietējā pašpārvalde, kas lemj par dzīvokļu, bērnu dārzu un skolā iekārtošanas jautājumiem.

Bijušajiem strādniekiem palīdzību sniedz arī arodbiedrības. Tās arī mēdz nodarboties ar karsto zupu ēdnīcām. Kaut gan tās parasti ir svētkos un kādos citos pasākumos.

Pilsētas Luteriski evaņģēliskā baznīca bezdarbnieku organizācijai trīs reizes nedēļā – pirmdienās, trešdienās un ceturtdienās ļauj savā virtuvē un ēdnīcā pabarot visus, kas vēlas te paēst. Tev nevajag būt bezdarbniekam. Vari būt strādnieks, pensionārs vai vientuļš cilvēks.

Jo ēdināšana nenotiek par velti. Pusdienas maksā trīs eiro. Strādājošam somam tas ir gandrīz par velti. Pilsētas ēdnīcās vajag samaksāt no septiņiem līdz pat 10 eiro par pusdienām.

Izbrīnu rada augstā apkalpošanas kultūra. Tualetes, roku mazgājamajās vietas un ģērbtuves. Salvetes, dakšiņas, tējkarotes. To visu grūti apzīmēt ar bezdarbnieku ēdināšanas stilu.

Apkalpojošais personāls ir no pašu bezdarbnieku vidus, kas tiek pieņemti darbā. Mūsu sapratnē tie būtu "simtlatnieki".

"EKYT ry" ir tikai daži vadošie darbinieki, kas saņem algotu samaksu no pašpārvaldes.

Dažreiz pat grūti noticēt, ka šo organizāciju vada tikai daži cilvēki.

Lasītāju vārdā gribu apsveikt Somijas "EKYT ry" darbiniekus un Luteriski evaņģēliskās baznīcas vadību ar desmit gadu jubileju. Pateikt visiem šiem cilvēkiem paldies par viņu labestīgo darbu. Arī par piemēru Latvijas cilvēkiem un baznīcu pārstāvjiem."

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti "Galactico" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet nereģistrētajiem autoriem reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!