Foto: DELFI Aculiecinieks

"Ceturtdien, 5.februārī, visā Somijā plīvoja karogi. No citām karogu dienām, šī atšķiras ar to, ka visi īsteni somi cenšas nogaršot Runeberga torti. Citi to sauc par kūku. To piedāvā visos Somijas veikalos un kafejnīcās. Arī es iegāju Haminas pilsētas lepnākajā kafejnīcā un nogaršoju šo kulinārijas brīnumu. Patīkami kaut uz īsu brīdi iejusties soma lomā. Pie tam ļoti garšīgi," raksta "Delfi" lasītājs Leons Stiprais.

"Johans Ludvigs Runebergs (5.02.1804-6.05.1887) bija Somijas zviedrs. Studentu un arī darba sākuma gados, tagad jau leģendārais dzejnieks, bija spiests gatavot svētku kūku no maizes drupačām, kas tika izdaiļota ar ievārījumu.

Strādājot par maizes tiesu lauku skolā, viņš apbrīnoja somu tautas zemnieku sīkstumu un darba mīlestību. Viens no viņa dzejoļiem-eposiem saucas: "Praporšķika Stalja stāsti".

Šodien tas tiek pielīdzināts somu eposa "Kalevala" līmenim. Prologa daļa ar laiku kļuva par Somijas oficiālo himnu.

Ceru ka kādreiz arī mums būs dienas kad mēs izkārsim savas valsts karogus par godu Jānim Rainim, Andrejam Pumpuram un Rūdolfam Blaumanim.

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti "Galactico" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet nereģistrētajiem autoriem reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!