Foto: DELFI Aculiecinieks

"Vairākas reizes biju iegājis Somijas mazpilsētas Haminas pasta nodaļās. Salīdzinājumā ar Tukuma pilsētu, šeit uz pastu eju bez bažām. Rindu praktiski nav," raksta "Delfi" lasītājs Leons Stiprais.

"Ierakstītu sūtījumu saņemšanai parakstos tikai uz mazas elektroniskas tāfelītes. Nekādus formulārus aizpildīt nevajag. Pasi, protams, uzrādu.

Mani ieinteresēja, kāpēc somu pasta nodaļās nav rindas. Somi mīl sūtīt vēstules, atklātnītes un bandroles. Viņi labprāt iepērkas interneta veikalos. Daļu iegādātās preces somi saņem caur lielveikalu tīkliem. Tev atnāk SMS ziņojums vai elektroniskā vēstule caur internetu. Ar telefonu eju uz veikala kasi un pārdevējs tev atnes vajadzīgo kārbu ar preci.

Pasta nodaļas funkcijas izpilda arī autoostas kases nodaļa. Ar starppilsētu autobusu palīdzību pasūtīta prece tiek atsūtīta uz autoostu. Acīm redzot to dara arī vilcienu dzelzceļa stacijas. Tāpat kā pie mums, somu pasts sestdienās nestrādā. Bet daļu funkcijas, kā jau minēju, izpilda veikali un kioski. Tie strādā arī svētdienās. Piemēram, ja policijā esi pasūtījis jaunu pasi. To tu vari saņemt jebkurā laikā "R-kioskā".

Ierodies tur sev izdevīgā laikā, uzrādi kādu dokumentu. Paraksties un no seifa tev izdod konvertu ar pasi. Vari pie viena nopirkt avīzi vai padzert kafiju.

Mazāk svarīgi dokumenti tev atnāk uz mājām ar parastu vēstuli. Tā saņēmu vietējās pašpārvaldes personas identifikācijas karti. Jo pēc jaunā likuma, visi personīgie pasta sūtījumi tiek nogādāti uz mājām. Somijā katra dzīvokļa durvīs ir pastkastītes sprauga. Visos dzīvokļos ir dubultdurvis.

Pastnieki ir augstas uzticības amatpersonas. Jo visiem ir atļauta pieeja māju kāpņu telpām. Visu māju, gan pašvaldības, gan kooperatīvās kāpņu telpu ārdurvis ir aizslēgtas. Pasta kastītes ir arī pie privātmājām tieši uz ielas. Tās parasti tiek izmantotas reklāmu saņemšanai, ko veic atsevišķas firmas. Pēdējā laikā daļu reklāmas iznēsā arī pasts, ja ir noslēgts sadarbības līgums.

Somu pastnieki pastu pārvadā ar divriteņu palīdzību. To dzeltenās somas var redzēt no tālienes. Jaunākie divriteņi ir aprīkoti ar elektromotoriem. Pasta sūtījumu nogādei tālākos maršrutos tiek izmantoti kvadracikli, vieglās mašīnas, mikroautobusi un arī smagās automašīnas.

Vieglo automašīnu stūres ir labā pusē. Tas ļauj pastniekam iesviest vēstuli pastkastītē, neizkāpjot no mašīnas. Tātad rindu neesamības noslēpums ir vienkāršs. Pasts ir zaudējis monopoltiesības uz pasta sūtīšanu.

Pēdējā laikā tiek apspriesta varbūtība, ka pasta darbinieki izpildīs mazus palīdzības darbus veciem cilvēkiem un invalīdiem. Dažos rajonos ir sācies eksperiments par šo pakalpojumu."

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti "Galactico" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet nereģistrētajiem autoriem reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!