Foto: DELFI Aculiecinieks
"Pirmdien apmēram plkst. 17.20 nolēmu ieiet RIMI Deglava un Ilūkstes ielas stūrī. Paņēmu groziņu, devos pie piena produktiem. Iekrāmēju groziņā četrus saldos sieriņus (man tie garšo) un... pēkšņi tirdzniecības zālē samazinājās apgaismojums. Ne jau pilnīgi, bet tumšāks kļuva," "Delfi Aculieciniekam" raksta Baiba Bicēna. Turpinājumā - viņas stāsts.

"Pirmais skats uz griestiem: vai tur kaut kas viļņveidā vai citādi nenāk zemē. Šķiet, ka nekas nebirst un nešūpojas. Taču notikums Zolitūdē visiem svaigā atmiņā un saprotu, ka jebkurā gadījumā jādodas uz izeju. Skaidrošanās pēc tam.

Ar visu groziņu dodos uz izeju. Pie kasēm jau gandrīz pavisam tumsā stāv rindas! Au! Vai tā var? Kasieres tumsā skaita santīmus un cilvēki vēlas norēķināties!
Agrāk daudzus gadus strādāju Preses namā un pirmais, ko kādu situāciju ieraudzījusi daru: ķeru pēc fotoaparāta. Šajā gadījumā - pēc mobilā. Nometu groziņu ar visiem sieriņiem uz kādas letes, ātri vienu knipsi, un caur brīvās kases eju dodos laukā. Groziņu, man redzot, atstāj tikai viena sieviete un dodas projām, pārējie turpina stāvēt rindā!

Protams, man ir aizdomas, ka tā ir tikai kāda mācību trauksme vai kaut kāds pavisam neliels sarežģījums elektroapgādē, bet skaidrs, ka pēc "Maxima" gadījuma arī šoreiz jāiet ārā un tikai tad jāskaidrojas. Uzņemu vēl vienu kadru, pasaku apsargam ko domāju, un dodos laukā.

Lēni, lēni veikalu atstāj arī pārējie. Tirdzniecības zālē tumsa, vestibilā un sīkajos veikaliņos gaisma turpina degt un neliekas, ka tur kāds steidzas.

Otrā pusē ir vēl viena pircēju ieeja/izeja. Aizeju līdz tai. Caur stiklu redzu, ka kāds vīrietis grib iziet laukā, bet durvis ciet, un apsargs viņam rāda uz pirmo izeju. Hm... Redzu, ka tumsa ir arī blakus esošajā fitnesa centrā un varbūt vēl kur.

Apsardze un vairāki pārdevēji (pircēji) joprojām ir telpās. Viena no pēdējām iznāk ģimene ar diviem maziem bērniem. Iekšā cilvēki netiek laisti.

Kas tur notika tālāk, nezinu. Bet man ir radušies jautājumi, kas īsti jādara cilvēkiem, kas ir tirdzniecības zālē, pie kases un citur? Diezgan elementāri liekas: atstāj groziņu vai iepirkumu ratus ar visām precēm tajā vietā kur tikko biji, un projām! Labi, vēlams groziņu nolikt uz kādas letes un ratus tā, lai neaizšķērsotu eju citiem. Un ko tiem, kas pie kases? Atstāt produktus uz slīdlentes un projām! Sliktāk, ko darīt tam, kas tikko par produktiem samaksājis, bet vēl nav paguvis iekraut somā vai maisiņā. Ko ieteiksim viņam? Vēlāk ar novērošanas kameru ierakstiem tikt skaidrībā, par ko maksāts un kas atstāts? Citi varianti?

Pagājušas vairāk nekā divas stundas un šķiet, ka Deglava ielas rimčikā nekas nav ne nogāzies, ne aizdedzies. Varbūt kāds īssavienojums elektroapgādē. Varbūt veikals atkal jau vaļā un apsargi skaidrojas, kāpēc darbs uz kādu brīdi bija pārtraukts. Nezinu, bet gribu zināt - un galvenokārt izskaidrojumu, kā pareizi rīkoties pircējiem.

Šodien skaidri redzēju, ka vēlēšanās par preci norēķināties vairumam cilvēku ir lielāka par iespējamām briesmām."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!