Foto: DELFI
"Kamēr veloceliņu un velosipēdistu jautājums ir teju katra Rīgas atslēgas kārojoša politiķa dienaskārtībā, pat tās niecīgās velosatiksmes infrastruktūras drumstaliņas, kas Rīgā jau funkcionē, drīzāk kļuvušas par "lāča pakalpojumu" riteņbraucējiem," "Delfi Aculieciniekam" nobažījies raksta riteņbraucējs no Pārdaugavas Armīns.

"Ilustrācija: braucu es pa Skolas ielas veloceliņu – vienīgo īsto veloceliņu Rīgā (jo, piekritīsiet, ka pārējie ir vienkārši uz trotuāra savilktas krāsu joslas!), un man no tā vajag nogriezties. Apstājos pie luksofora, bet tur uz veloceliņa nobrauktuvē iestājusies kundzīte. Šādās situācijās es parasti pajautāju: "vai jums ļoti vajadzēs to nobrauktuvi?", un tad tur stāvošais ierauga, ka stāv nobrauktuvē, mēs samaināmies vietām un visi ir laimīgi.

Bet ne jau šī kundzīte! Viņa uzreiz sāk skaidrot, ka "Eti vaši dorožki toļko rekomendacija" [tie jūsu riteņbraucēju celiņi ir tikai rekomendējoši - aut.] un velosipēdistam ir pienākums netraucēt pārvietoties normāliem cilvēkiem.

Šis un citi līdzīgi gadījumi manā riteņbraucēja praksē un manu draugu un paziņu pieredze liek uzdot jautājumu – vai kāda iestāde nevarētu uzņemties atbildību gan ar publicitātes gan sankciju mehānismu palīdzību mācīt gājējus ar pasaules valdnieku apziņu nebradāties pa velosipēdistu celiņiem. Šobrīd izskatās, ka diezgan liela sabiedrības daļa sapratusi, ka veloceliņi vispār ir "toļko rekomendacija" [tikai rekomendācija - aut.]."

Rīgas domes (RD) Satiksmes departamenta komentārs:

"Satiksmes departamentam nav noteiktas funkcijas sniegt skaidrojumus par Ceļu satiksmes noteikumu piemērošanas jautājumiem. Ceļu satiksmes noteikumu (CSN) un ceļu satiksmes drošības pamatu mācīšanu pirmsskolas un vispārējās izglītības mācību iestādēs pēc programmām, kuras saskaņotas ar Ceļu satiksmes drošības direkciju nodrošina Izglītības un zinātnes ministrija," portālam "Delfi" norāda RD Satiksmes departamenta pārstāve Una Ahuna-Ozola.

"Ņemot vērā, ka veloceliņi Rīgas ielās ir salīdzinoši nesen, un gājēji vēl tikai apgūst prasmes dalīt satiksmes infrastruktūru ar velobraucējiem, Satiksmes departaments ir lūdzis Pašvaldības policijai veikt regulārus reidus lielākajos galvaspilsētas veloceliņos (Centrs-Berģi, Centrs –Jūrmala), lai gājējiem skaidrotu, ka pārvietošanās pa veloceliņu ir ne tikai CSN pārkāpums, bet var apdraudēt arī gājēja veselību un dzīvību," pastāstīja Ahuna-Ozola.

Papildus tam departaments ir izstrādājis bukletu "Velosipēdists pilsētvidē", kur visi satiksmes dalībnieki var iepazīsties ar aktuālākajiem CSN, kas attiecas tieši uz velobraukšanu. Buklets pdf formātā pieejams šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!