Foto: DELFI Aculiecinieks

Trešdien garāmgājēji pie Gaismas pils novēroja pārmaiņas. Mūkusalas ielas pusē vietām atsegtas granīta plāksnes. "Neesmu būvnieks, bet, vai tiešām ir prāta darbs, sagaidīt sniegu un lietu, lai sāktu tik vērienīgu Gaismas pils flīžu nomaiņu," neizpratnē ir "Delfi" lasītājs Andis.

Andis ironizē, ka, iespējams, mūsdienās būvniecības līme radīta tieši šādiem laikapstākļiem. Aculiecinieks arī bilst, ka vērienīgais remonts notiek pēc celtnes garantijas termiņa beigām. "Tas nozīme, ka par to atkal maksājam no savām kabatām," norāda Andis.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas pārstāvis Augusts Zilberts skaidro, ka patlaban noris sagatavošanās darbi, tostarp, veco granīta plākšņu, margu demontāža, lai varētu pilnībā atjaunot skrituļotāju un skrituļdēļotāju sabojāto infrastruktūru.

Atjaunošanas darbi paredzēti šoruden. Tomēr laikapstākļu dēļ, tie, iespējams, būs jāpārceļ uz vēlāku, siltāku laiku.

"Jebkurā gadījumā, darbi notiks. Kultūras ministrija tam ir atvēlējusi finansējumu un projektu konkurss ir noticis," skaidro Zilberts. Viņš atzīst, ka remontdarbi patiesi ir jau pēc ēkas garantijas termiņa beigām.

Bojātās infrastruktūras atjaunošanā iesaistījušies arī skeiteru pārstāvji. Pazīstamais latviešu skeiteris Madars Apse pašlaik turpina piesaistīt finansējumu no atbalstītājiem, lai pie bibliotēkas sakārtotu to daļu, kuru savām aktivitātēm izmantoja skrituļotāji un skeitbordisti.

Paredzēts, ka jaunieši, skrituļdēļotāji un ekstrēmo sporta veidu cienītāji te arī turpmāk varēs trenēties. "Sākotnējais projekts neparedzēja, ka pie Gaismas pils ieradīsies jaunieši un saskrāpēs margas un plāksnes. Tāpēc tagad ir jādara viss, lai šo vidi atjaunotu, kā arī padarītu jauniešu aktivitātēm drošu. Zonā, kur darbosies jaunieši, būs uzstādīti īpaši izturīgi materiāli," pastāstīja Zilberts. Viņš gan nevarēja nosaukt summu, kāda tiek tērēta atjaunošanas darbiem un aicināja ar jautājumu vērsties Kultūras ministrijā.

Ministrijas pārstāve Iveta Bērziņa-Bebriša informēja, ka darbu pasūtītājs ir Latvijas Nacionālā bibliotēka. "Informāciju par izmaksām var sniegt viņu pārstāvis, jo projektu konkurss ir noticis. Darbi tiek finansēti no LNB projekta līdzekļiem," teic Bērziņa-Bebriša.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka aizvadītā gada aprīlī pie Gaismas pils pulcējās skeiteri. Viņu treniņu gaitā bibliotēkai bojāti dārgo apmaļu stūri, kā arī vietām tās ieplaisāja. Dažviet pie bibliotēkas atlūza dārgo flīžu fragmenti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!