27. septembra pēcpusdienā stundu pirms sarunas ar Ukrainas kara aculiecinieku un žurnālistu Sergeju Loiko, radio "Pik 100 fm" studijā Rīgā pēkšņi pazuda elektrība. Tā tas laiku pa laikam notiek kopš jūlija pirms raidījumiem, kuros plānots apspriest Ukrainā un Krievijā notiekošo. Radio īpašnieks Juris Žuravļovs lēš, ka notiek apzināta provokācija.

"Intervija ar Sergeju Loiko, kurš Latvijā ieradies prezentēt grāmatu par Ukrainas karu "Lidosta", bija ieplānota otrdien pulksten 17. Taču nācās to pārcelt, jo pazuda elektrība. Interesanti, ka strāva pārtrūka tikai trešajā un ceturtajā stāvā, kur izvietota "Pik 100 fm" studija, kamēr abos pirmajos stāvos – kafejnīcā un spēļu zālē – tās piegāde turpinājās," novēroja Imants Liepiņš, kurš līdz ar Loiko bija uzaicināts piedalīties pārraidē. Strāva studijas telpās Brīvības ielā 30 atjaunota tūlīt pēc plānotās programmas beigām.

Radio "Pik 100 fm" īpašnieks un autorraidījumu vadītājs Juris Žuravļovs atklāj, ka elektrība pazūd pirms raidījumiem "Par neatkarīgu Latviju", ko uzsāka jūlijā, kā arī pirms citiem raidījumiem, kuros plānots apspriest asas tēmas un kuros piedalās sabiedrībā zināmi žurnālisti un politiķi. Piemēram, radio ēterā plānotajā laikā tā arī neizskanēja debašu raidījums par ASV prezidenta kandidātiem Donaldu Trampu un Hilariju Klintoni. Tā tas noticis jau aptuveni septiņas reizes.

Radio pārstāvji par katru no strāvas zuduma reizēm ziņoja arī SIA "Sadales tīkls". "Atbrauca avārijas dienests, konstatēja, ka pazudusi viena strāvas fāze, izraka pirms ieejas bedri un pārbaudīja kabeli, tāpat apskatīja elektrosadalni, bet nekādas problēmas neatrada," stāsta Žuravļovs. Elektriķi viņam esot ierosinājuši nomainīt elektrība kabeli, taču pietiekamu pamatojumu tam nevarēja sniegt. Tā kā tūlīt pēc izziņotajiem aso diskusiju ēteriem elektrība brīnumainā kārtā pati no sevis vienmēr atjaunojas, Žuravļovs ar kolēģiem secināja, ka visticamāk notiek pret radio vērsta apzināta provokācija. Kāds acīmredzot nevēlas, ka radio ēterā izskan Putinam neglaimojoši viedokļi, lēš Žuravļovs.

"Sadales tīklā" skaidroja, ka par elektroapgādes traucējumiem Brīvības ielā 30 uzņēmums vēstis saņēmis vairākkārt pēdējās nedēļas laikā, kā arī divas reizes augustā. 27. septembrī, kad bija plānota intervija ar Loiko, "Sadales tīkls" elektriķi konstatēja, ka pārrāvumu strāvas piegādē izraisījusi bojāta zemsprieguma 0,23 kilovoltu kabeļu līnija, ko remontēja. "Uzņēmuma atbildība ir elektroenerģijas piegāde klientiem līdz noteiktai robežai. Iekšējo elektrotīklu uzturēšana ir pašu klientu ziņā," sacīja uzņēmuma pārstāve Tatjana Smirnova un aicināja radio staciju problēmu tālāk risināt sadarbībā ar Brīvības ielas 30 nama apsaimniekotāju vai īpašnieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!