Foto: F64
Trešdien, 26. augustā, apmeklēju Latvijas Nacionālo bibliotēku (LNB), un man bija liels pārsteigums, ka otrā stāva telpās, kur ir plaukti ar grāmatām un galdi, uz kuriem kādreiz bija datori, tagad palikuši tikai trīs datori, kas turklāt darbojas ārkārtīgi lēni, portālam "Delfi" raksta sašutis aculiecinieks.

Viņš stāsta, ka piesēdies pie viena datora un ar dežurantes palīdzību to ieslēdzis. Lasītāju interesējis LVS 197/standarts, ko viņš vēlējies izlasīt un nokopēt vienu lapu.

"Gaidīju picas minūtes. Nekas nenotika. Tad viņa atzina ka LNB ir ļoti lēns pieslēgums (..) Liels mans izbrīns bija, kas pēc 15 minūtēm dežurante man paziņoja ka LNB standarti nav un ieiet datorā izlasīt nevar," raksta aculiecinieks.

Viņam ticis ieteikts braukt uz citu bibliotēku Brīvības ielā 55.

Lasītājs ceturtdien informēja, ka LNB viņam sniegusi atbildi, paskaidrojot, ka ir konstatēts: viņu interesējošo standartu "Vienlīmeņu autostāvietas projektēšanas noteikumi" nebija iespējams izlasīt tehnisku problēmu dēļ. Piekļuvi minētai datubāzei nodrošina piegādātājs.

LNB arī norādījusi, ka dokumentus no LVS datubāzes nav iespējams saglabāt un izdrukāt. Tas saistīts ar piegādātāja autortiesībām un noteikumiem, ko nosaka datubāzes veidotājs, proti, ka ar dokumentiem var iepazīties, bet nedrīkst pavairot.

"Kāds tukšums valda telpās. Datoru nav, tie kas ir, veras super lēni un to zina LNB vadība. Līdz 1. septembrim palikušas trīs darbadienas! Kur aizgāja simtiem miljonu, ja nav elementāras lietas - nav lvs un citi dokumenti darba vajadzībām," savu stāstu noslēdz aculiecinieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!