Foto: DELFI
Interneta enciklopēdijā "Vikipēdija" Lāčplēša dienā, 11. novembrī, šķirklī, kas apraksta šīs dienas nozīmi, informāciju nomainījušas ķengas, ievērojuši "Delfi" lasītāji.

Jāatgādina, ka "Vikipēdijas" ieraksti tiek veidoti pēc atvērtās enciklopēdijas principa un jebkurš tajā var saturu mainīt.

Kā portālam "Delfi" pastāstīja viena no "Vikipēdijas" administratorēm Inga, labot ierakstus enciklopēdijā var ikviens, tādēļ gadījumi, kad tajos tiek ievietotas dažādas ķengas neesot retums. Šādos gadījumos administratori reaģē operatīvi. Arī ieraksts par Lāčplēša dienu nu jau ir labots.

Lielākoties šo ķengu autori esot skolēni, novērojusi Inga. Administratori redz rupjību autoru IP adreses un tās bloķē.

"Vikipēdijas" administratorus ievēl enciklopēdijas reģistrētie dalībnieki.

Tieslietu ministrijas parlamentārais sekretārs Jānis Iesalnieks (NA) portālam "Delfi" atzina, ka valsts iespējas ietekmēt ārzemju portālus ir mazas, taču "Vikipēdija" dažādu vandāļu ierakstus likvidē operatīvi.
"Šis ir privāts portāls, kas izvietots ārzemju servisos. Taču "Vikipēdija" operatīvi reaģē uz šādām situācijām," viņš teica.

Vienlaikus Iesalnieks pieļauj, ka valsts institūciju darbiniekiem varētu uzticēt pienākumu sekot līdzi tam, vai kādā resursā netiek izplatīta maldinoša informācija. Iespējams, to varētu uzticēt Latvijas Institūta, vai kādai citai institūcijai, kas rūpējas par valsts tēlu.

"Tāpat kā ikviens, arī valsts institūciju darbinieki var rediģēt "Vikipēdijas" ierakstus," sacīja Iesalnieks.

Portālā "Delfi" vērsās arī "Vikipēdijas" administratore Sofija, kura uzsver, ka rupjības tika ļoti operatīvi izlabotas, tādēļ, iespējams, ka aculiecinieks, kurš norādījis uz šīm ķengām, ir arī to autors. "To ka interneta enciklopēdijas "Vikipēdijas" rakstā par Lāčplēša dienu bija sarakstītas muļķības un pat rupjības nevar noliegt, bet šī informācija 19 minūšu laikā tika novērsta (par to jebkurš var pārliecināties, apskatot raksta hronoloģiju). Tā kā ap šo vandalisma aktu ir sacelta ažiotāža, tad pieļauju, ka pats aculiecinieks ir ņirgājies par Lāčplēša dienu un operatīvi aizsūtījis ziņu portālam "Delfi"."

"Gadījumā, ja tomēr aculiecinieks tiek apvainots nevietā, uzskatu, ka viņam kā Latvijas patriotam (vismaz pēc viņa raksta tā varētu spriest) bija pienākums šīs rupjības izņemt. "Vikipēdija" ir sabiedrības īpašums un ikviens, pat nereģistrējoties, var mainīt un izlabot "Vikipēdijas" saturu. Arī turpmāk ikvienu, kas pamana "Vikipēdijā" kaut kādas muļķības vai neprecīzu informāciju, aicinu izlabot to!" mudina Sofija.

Foto: Ekrānuzņēmums
Foto: Ekrānuzņēmums

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!