Foto: LETA
"Katra viena pieļauta vienaldzība un kļūda, iespējams, nebija nāvējoša šim cilvēkam. Taču visas kopā tās ir letālas. Vēl viena maza Zolitūde. Šoreiz Ojārs Pinsters," šos vārdus saka Maija Kalniņa, viena no tiem, kas četras dienas meklēja un beigās – 12.decembrī – arī atrada mirušu pirms sešām dienām pazudušo Ojāru Pinsteru – skolotāju, lauksaimnieku un augļkopi, aktīvu tautfrontieti, kā par viņu teica brāļadēls Kristaps Pinsters.

"Maija, Kristaps, mirušā ģimene un ikviens līdzjūtīgs cilvēks tagad uzdod jautājumu: "Vai Ojāram Pinsteram bija jāmirst? Ja katrs viens iesaistītais mediķis un policists būtu izdarījis savu darbu augstā profesionālā un augstā cilvēciskā līmenī?" Ja...

Maija Kalniņa visas sešas dienas, kopš bija pazudis un tika meklēts (vai arī netika) Ojārs Pinsters, rakstīja hroniku. Mūsuprāt, tā atspoguļo visu šī notikuma traģēdiju. Un to, ka cilvēkiem – skrūvītēm Zolitūde nav kļuvusi par mācību.

Sestdiena, 6.decembris (pirmā diena):
Aptuveni 7:00 Ojārs pēc divām epilepsijas lēkmēm un halucinācijām ar Neatliekamās medicīniskās palīdzības mašīnu tiek nogādāts no Medzes Liepājas Reģionālajā slimnīcā. Tuvinieki izstāsta izsauktajiem mediķiem par Ojāra stāvokli un to, ka viņam ir bijušas halucinācijas, mēdz būt atmiņas traucējumi. Mediķi apsola informēt ģimeni par turpmāko, un aicina sazināties arī pašiem tuviniekiem vēlāk ar slimnīcu. Ģimene iedod līdzi arī čības, jo ir pārliecināti, ka Ojāru ievietos nodaļā novērošanai un ārstēšanai.

Liepājas reģionālās slimnīcas uzņemšanas nodaļā tiek veikti izmeklējumi, kuru rezultāti neuzrāda veselības stāvokļa izmaiņas, salīdzinot ar iepriekšējajiem izmeklējumiem, kuri veikti šajā pašā slimnīcā 2014.gada oktobrī.

Ojārs vēlas tikt mājās, un lūdz personālu viņu izrakstīt. Personāls, novērtējot viņa stāvokli, atzīst to par adekvātu, šādam solim. Personāls pajautā, kā Ojārs tiks mājās. Ojārs informē, ka pulksten 15:00 no Liepājas autoostas kursē autobuss. Personāls pārliecinās internetā, ka šāds autobuss tiešām kursē. Ojārs apgalvo, ka viņam ir nauda transporta biļetei. Pēc mediķu teiktā, Ojārs mēģina sazināties ar sievu un meitu, katrai piezvanot no slimnīcas telefona, taču nesazvana ne vienu, ne otru.

Ojāra sieva vairākkārt mēģina zvanīt uz slimnīcu, taču neviens nepaceļ klausuli.

Aptuveni 12:46 Ojārs Pinsters dodas prom no slimnīcas. Viņam līdzi ir slimnīcas izraksti. Slimnīcu videonovērošanu kameru ieraksti ir nekvalitatīvi – ļoti nosacīti var saprast, kurš no cilvēkiem ir Ojārs. Pieņemot, ka ierakstā sazīmētais cilvēks ir Ojārs, tad šis vīrietis no izejas dodas Grobiņas virzienā.

Aptuveni 14:30 slimnīcā ierodas Ojāra meita Dace un konstatē, ka viņas tēvs ir devies prom. Dace aptaujā personālu un dodas tēvu meklēt.

Dace piezvana policijai un saņem informāciju, ka jāgaida 24 stundas no pazušanas brīža, lai oficiāli pieteiktu Ojāra Pinstera pazušanu, neskatoties uz to, ka pazudušais ir cilvēks ar atmiņas traucējumiem, kuram nav ne telefona, ne naudas, lai tiktu mājās.

Dace un viņas vīrs pārmeklē slimnīcas apkārtni.

Svētdiena, 7.decembris (otrā diena):
Aptuveni 11:00 Dace ierodas Latvijas Valsts policijas Liepājas nodaļā un uzraksta iesniegumu par sava tēta Ojāra Pinstera pazušanu. Nākamā reize, kad Valsts policija sazinās ar Daci – ir 11.decembris!

Pazudušā meklēšanu turpina tuvinieki.

Pirmdiena, 8.decembris (trešā diena):
Dace Pinstere publicē sociālajā tīklā "Facebook" sava tēta fotogrāfiju un aicinājumu atsaukties, ja kāds viņu ir redzējis.

Meklēšanā iesaistās draugi, izsūtot dažādiem medijiem un ievietojot sociālajos tīklos informāciju ar pazudušā fotogrāfiju.

Tiek izdrukātas pazudušā fotogrāfijas, apģērba apraksti un izvietotas Liepājas lielveikalos, Liepājas tramvajos un citās publiskās vietās.

Tuvinieki un draugi uzsāk plašu teritoriju pārmeklēšanu Liepājā un tās plašā apkārtnē.

Otrdiena, 9.decembris (ceturtā diena):
Meklēšanā iesaistās arvien vairāk draugu, pazīstamu cilvēku. Visas dienas garumā līdz vēlai naktij tiek pārmeklētas dažādas teritorijas Liepājā un ārpus tās. Ieskaitot Medzes apkārtnes ceļus, celiņus. Kāds no draugiem uzrunā organizāciju "Bezvēsts.lv", kuri savu palīdzību sola nodrošināt nedēļas beigās. Tiek kājām pārmeklēts vecais dzelzceļš Liepāja – Medze; katakombas pie slimnīcas, veco mazdārziņu rajoni un citas vietas.

Meklēšanas darbus vada Ojāra Pinstera brāļa dēls Kristaps Pinsters.

Trešdiena, 10.decembris (Piektā diena)
10:00 Tuvinieki (Kristaps Pinsters) un draugi (Maija Kalniņa) publicē sociālajos tīklos ("Twitter", "Facebook", "Draugiem.lv") uzsaukumus ar aicinājumu sabiedrībai iesaistīties meklēšanas darbos. Tiek norādīti Kristapa un Maijas telefona numuri, uz kuriem turpmākās dienas piezvana ļoti daudz palīdzētgribētāju.

Tiek uzsākti plaši meklēšanas darbi, atsaucas vairāki cilvēku, kuri dodas palīgā meklēšanas darbos Medzes puses mežos, piepilsētas teritorijās.

Meklēšanas darbus joprojām vada Ojāra Pinstera brāļa dēls Kristaps Pinsters. Meklēšanā piedalās arī Grobiņas pašvaldības policijas pārstāvji, kuri atsaucas meitas Daces aicinājumam. Artūrs Butāns, kurš kā brīvprātīgais arī piedalās meklēšanas darbos, uzrunā Liepājas Zemessardzes majoru Vilmāru Vecvagaru, kurš informē, ka nepieciešams policijas rīkojums, lai Zemessardze iesaistītos meklēšanā. Daces draugs, kuram ir pazīstams Grobiņas pašvaldības darbinieks, aicina dot rīkojumu Zemessardzei. Rīkojums tiek dots.

Ceturtdiena, 11.decembris (sestā diena):
Meklēšanā iesaistās Zemessardze. Brīvprātīgie, tuvinieki un draugi turpina meklēšanu. Tiek pārmeklēts rajons starp Liepājas Reģionālo slimnīcu un Grobiņas – Ventspils krustojumu, kā arī Grobiņas – Ventspils šosejai pieguļošās teritorijas.

Ar Daci pirmo reizi sazinās kāds no Latvijas Valsts policijas. Tā ir Jolanta Brača, kura stādās priekšā kā persona, kura vadīs Ojāra Pinstera pazušanas lietu. Dace Pinstere kopā ar Maiju Kalniņu ierodas Valsts policijas pārvaldē, lai tiktos ar Jolantu Braču. Sarunas laikā noskaidrojas, ka Jolanta Brača nav paspējusi vēl kvalitatīvi iepazīties ar lietu, jo tā tikai pāris stundas atpakaļ ir "nonākusi uz viņas galda".

Maiju sazvana kāds cilvēks, kurš informē, ka 8.decembrī ir zvanījis policijai par redzētu Ojāram Pinsteram līdzīgu personu. Neviens no policijas nav sazinājies ar šo potenciālo liecinieku, nav pārbaudīta šī versija. Tuvinieki šo kontaktu nodod Grobiņas pašvaldības policijai, kura sazinās ar šo cilvēku un tiek pārbaudīti tā veikala video kameru ieraksti, kurā redzēts Ojāram līdzīgs cilvēks. Tas nav Ojārs.

Līdzcilvēki ziedo naudu, lai palīdzētu meklēšanā. Nauda tiek lietota ēdiena sagādei meklētājiem, kuri pavada mežā un āra apstākļos ilgas stundas.

Dace un Maija lūdz Valsts policijas pārstāvei palīdzēt meklēšanas darbos iesaistīt profesionāļus. Kā arī lūdz noskaidrot notikumu gaitu Liepājas slimnīcā. Dialoga laikā noskaidrojas, ka policijai, lai meklētu pazudušo, nav ne resursu, ne aprīkojuma.

Lai sameklētu kādu iespējamu pavedienu pazudušā lietā, Maija sazvana Liepājas slimnīcā strādājošu cilvēku un noskaidro notikumus slimnīcā, kamēr Ojārs tur uzturējās. Tiek noskaidrots, ka viņš ir vēlējies braukt ar autobusu, kurš atiet no Liepājas autoostas 15:00 (Liepāja – Apriķi – Aizpute).

Maija un Dace lūdz izmeklētāju Jolantu Braču noskaidrot autobusa šofera personību, kurš vadīja autobusu 6.decembrī un pajautāt, vai viņš varētu būt uzņēmis autobusā pazudušo Ojāru. Paralēli līdz vēlam vakaram tuvinieki, draugi un brīvprātīgie turpina meklēšanas darbus. Meklēšanas darbus vada Ojāra Pinstera brāļa dēls Kristaps Pinsters.

Atsaucoties sociālajos tīklos, laikrakstā "Kurzemes Vārds", "TV Kurzeme" un citos medijos izplatītajai informācijai, tuvinieku un draugu uzsaukumam, piesakās ļoti daudz brīvprātīgo, kuri varētu pievienoties meklēšanas darbiem brīvdienās. Bistro "Jūrnieka ligzda" un kafejnīca "Loms" piedāvā palīdzēt ar ēdienu, ar kuru pabarot meklētājus.

Piektdiena, 12.decembris (septītā diena):
Dace un Maija tiekas ar izmeklētāju Jolantu Braču, lai plānotu tālāko meklēšanas gaitu. Viņa izstāsta, ka ir atradusi šoferi un tas pastāstījis, ka Ojārs Pinsters 6.decembrī nav braucis viņa vadītajā autobusā.

Dace izmeklētājai lūdz piesaistīt profesionālu meklēšanas darbu vadītāju, jo sestdienai pieteicies liels skaits brīvprātīgo meklētāju no Liepājas, policija aicinājusi arī Zemessardzi, no Rīgas uz Liepāju gatavi sestdien doties "Bezvēsts.lv" brīvprātīgie. Jolanta Brača atzīst, ka ir milzumlielas problēmas to organizēt. Tomēr viņa pēc Daces vairākkārtēja lūguma atrod kādu, kurš varētu plānot un koordinēt meklētājus sestdien.

Aptuveni 12:30 Maijai zvana Kristaps Pinsters un informē, ka viņu sazvanījis kāds cilvēks, kurš atradis melnu vīriešu jaku uzņēmuma "Baltic Agro" (Liepājā, Kapsēdes ielā 3) teritorijā. Tā kā Kristaps pats ir darbavietā Liepājas teātrī, viņš lūdz Maija sazināties ar zvanītāju. Maija sazvana šo cilvēku, kurš ir uzņēmuma "Baltic Agro" darbinieks. Maija un Dace dodas uz šī uzņēmuma teritoriju. Maija piezvana izmeklētājai Jolantai Bračai un informē par jakas atrašanu.

Aptuveni 13:00 Dace un Maija ierodas "Baltic Agro" teritorijā. Dace atpazīst sava tēta jaku. Maija piezvana Jolantai Bračai, kura sola ierasties notikuma vietā. Tāpat uz notikuma vietu dodas Kristaps Pinsters un citi draugi, lai pārmeklētu šo teritoriju.

Aptuveni 13:20 Kapsēdes ielā 3 ierodas Jolanta Brača, ekspertīzes speciālisti un suns, kurš specializējies cilvēku meklēšanā. Policijas darbinieki, tuvinieki un draugi dodas pārmeklēt teritoriju. Tiek atrasts maisiņš ar Ojāra Pinstera medikamentiem.

Policijas suns atrod Ojāru Pinsteru. Mirušu.

Visa līdzcilvēku saziedotā nauda, kas palika pāri, tiek ziedota organizācijai "Bezvēsts.lv".

Vai tā strādā savas jomas profesionāļi?
•Līdz pat ceturtdienai neviens no policijas pats nesazinās ar meitu Daci Pinsteri. Ja viņai ir kādi jautājumi, viņa zvana uz policiju pa tālruni 110.

•Kad Dace raksta iesniegumu, viņa nesagaida nekādu ieinteresētību un informāciju par tālāko meklēšanas gaitu no policijas darbiniekiem.

•Cilvilpersonas pašas lūdz policiju norīkot zemessardzi meklēšanas darbos. Pašas organizē, koordinē un veic meklēšanu.

•Cilvēki, kuri sniedz liecības uz norādīto policijas tālruni par Ojāram līdzīgu cilvēku redzēšanu, netiek uzklausīti, viņu liecības netiek pārbaudītas. Ar viņiem neviens no policijas, pēc informācijas saņemšanas, nesazinās.

•Kad Dace Pinstere tēta Ojāra pazušanas dienā zvana policijai, viņai atsaka palīdzību un liek gaidīt 24 stundas, lai varētu uzrakstīt iesniegumu par Ojāra pazušanu. Zinot apstākļus, ka pazudušais cilvēks pats nevar kontrolēt savu rīcību.

•Ātrās palīdzības mediķiem tiek izstāstīts par to, ka Ojārs Pinsters blakus epilepsijas lēkmei redz halucinācijas un ka viņam var būt strauja un īslaicīga uzlabošanās. Vai šī informācija tika nodota mediķiem slimnīcā?"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!