Foto: F64
Ja jau tā "Eiropa" no mums tik ļoti paģēr, lai dažādu pārtikas produktu izstrādājumu nosaukumos izvairītos no iespējamām falsifikācijām, labticīgajam pircējam "dabisko" produktu vietā iesmērējot visādu surogātu kombinējumus, ir nepieciešami atbilstoši to nosaukumi, tad nu patriotisku motīvu mudināts, sniedzu arī savu artavu jaunvārdu darināšanas jomā.

Manuprāt, ērta un loģiski pamatota būtu šāda jaunvārdu darināšanas metodika . Visiem izstrādājumiem, kuros tās saucamās "dabiskās" pamatvielas tiek aizstātas vai papildinātas ir visādiem tā saucamiem surogātproduktiem, darinātā jaunvārda galotnē būtu izskaņa "- melis". (Ar attiecīgi idejisko būtību - melot )

Tātad pēc jau dzirdētā parauga - krēmelis
Visādiem izstrādājumiem sviestmaižu smērēšanai - sviemelis
Visādās desās, kur ir sagrūsta soja, stērķele un vēl diez kas - desmelis
Ja maizes izstrādājumi cepti no miltiem, kur kviešiem, rudziem, miežiem piejaukta klāt vēl kāda "eksotika" - maizmelis.
"Uzlabotiem un pilnveidotiem" sieriem - siermelis.
Visādiem sakombinētiem gaļas izstrādājumiem - gaļmelis.

Un tādā garā turpināt, darinot nosaukumus visiem jaunajiem produktiem, kurus izveidos mūsu talantīgie pārtikas tehnologi.

Vēl ar saistošiem noteikumiem noteikt, ka visiem "meļiem" ir jāuzrāda to receptūras sastāvdaļas, lai pircējs apjēdz, kas tad viņam īsti ir "iemelots".

Manuprāt, šāda priekšlikuma realizācija jaunvārdu juceklī ievestu kādu kārtību un skaidrību. Godājamie valodnieki un lēmējkungi - ņemiet par labu!

Patriotiskā sajūsmā un pacilātībā
Arvīds Kalme

Iesakiet arī jūs savus priekšlikumus, kādus jaunvārdus vajadzētu ieviest latviešu valodā? Vairāk - lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!