Foto: Shutterstock
Pie "Delfi Aculiecinieka" vērsusies kāda izmisusi jaunā māmiņa, kurai vietējās bāriņtiesas apmeklējums izvērsies emocionāli sāpīgs. Bāriņtiesas darbinieki viņai veltījuši skarbus komentārus par spējām audzināt savus bērnus. Labklājības ministrijā šādu situāciju vērtē kā nepieļaujamu.

"Esmu vientuļā māmiņa ar diviem bērniem un mitinos nelielā mazpilsētā. Man ir stāsts, kuru vēlos pastāstīt citām vientuļajām mammām Latvijā, un vaicāt, vai arī viņām nav nācies saskarties ar ko līdzīgu," raksta kāda jauna sieviete, kura savu vārdu, kā arī dzīvesvietu nevēlas atklāt.

"Pirms vairāk nekā nedēļas vērsos vietējā bāriņtiesā, jo esmu uzsākusi tiesāties ar bērna tēvu par alimentiem. Taču saruna ar vadītāju mani gan pārsteidza, gan saniknoja, bet visvairāk – pazemoja. Viņa ne tikai izvaicāja mani, bet arī rupji pamācīja par to, ka vairāk bērnu man noteikti nav nepieciešams un turpmāk būtu jālieto izsargāšanās līdzekļi. Tāpat vadītāja nicīgi izteicās par manām iespējām vienai audzināt divus bērnus.

Šobrīd, pēc notikuma bāriņtiesā, es jūtos kā teju vai noziedzniece, jo esmu vientuļais vecāks ar maziem ienākumiem. Vai tiešām bāriņtiesa Latvijā drīkst pret vientuļajiem vecākiem izturēties tik nicīgi un pazemojoši? Varbūt vēl kādai mammai ir nācies piedzīvot ko līdzīgu?"

Labklājības ministrijā portālam "Delfi" skaidro, ka jaunās māmiņas izklāstītā situācija nav pieļaujama, jo ikvienam bāriņtiesas darbiniekam ir jāievēro profesionālās ētikas normas, kuras nosaka vai nu pati iestāde, vai arī vietējā pašvaldība. "Bāriņtiesa veic pārrunas ar iedzīvotājiem un aptaujā amatpersonas, ja ir jārisina ar bērnu labklājību saistīti jautājumi. Tomēr to nedrīkst darīt cilvēku aizskarošā un viņu pazemojošā veidā," norāda Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Bāriņtiesu un audžuģimeņu departamenta direktore Valentīna Gluščenko.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!