Pirms aptuveni 70 gadiem starp somiem un igauņime aizsākās tirgošanās tradīcija, kas pārtrūka padomju laikos.

Taču tagad starp Igaunijas pilsētām Kundu, Paidi un Haminu Somijā - pamīšus katrā no tām - tirgošanās sacensības ir atsākušās. Šogad igauņu tirgotāji brauca pie pie haminiešiem.

Kā jau tas pie haminiešiem pieņemts, draudzības gada tirgus sākās ar gājienu no Haminas pilsētas centra uz Haminas bastionu. Gājiena priekšgalā tika nesti Kundas, Paides un tirgoņu biedrību karogi. Kopā ar tirgotājiem, galvenokārt amatniekiem, ieradās arī pilsētu pašdarbnieku kolektīvi.

Jautrajās tirgus sacensībās atļautas dažādas pircēju piesaistīšanas metodes.

Sestdien, 14.jūnijā, igauņu tirgotājiem gan neveicās. Kāds somu kafejnīcas īpašnieks bija sarunājis sarīkot amerikāņu auto mašīnu saietu.

Somiem jau izsenis tieksme uz visu neparasto. Piemēram, karēļu pīrāgi (groziņi) tiek taisīti ar kartupeļu un rīsu pildījumu. Tomēr rīsu pildījums tiek uzskatītas par lepnāku un šie pīrādziņi ir dārgāki. Savulaik rīsus ieveda no aizjūras valstīm un tas bija dārgi.

Līdzīgi arī ar auto. Amerikāņu auto somam ir prestiža jautājums.

Nākamajā dienā pilsētā paklīda baumas, ka pašdarbnieku kolektīvā no Igaunijas dejojot pati Meidas kundze, kurai nu jau esot 80 gadi. Tiešām, ņiprās sievas savos krāšņajos tērpos izsauca kvēlus aplausus un arī pircēju pieplūdumu.

Nu, tik sākās! Igauņi, kas ieradušies no salām, piedāvāja suvenīrus - kadiķkoka smaržīgās karotes.

Smalkie mežģīņu raksti, džemperi un linu drānas tika izrādītas un andelēts uz nebēdu. Somus tas interesē. Lai piesaistītu publiku, somu darboņi piedāvāja bērnu karmeļu konfektes un dalīja zaļos Haminas baloniņus.

Tas pazemināja igauņu tirgoņu panākumus. Nelīdzēja pat igauņu kūpinājumi un koka rotaļlietas.

Tad igauņu garšvielu tirgonis rāva vaļā visus savus maisus - krustnagliņas, koriandrs, smaržīgie pipari, vanilīns, baziliks, diļļu un ķimeņu sēklu aromāti. Žāvētie sīpoli un kanēļu smaržas burtiski apdullināja tirdziņa apmeklētājus. Ziņa, ka garšvielas ir bez sāls, kas precei rada papildu svaru un maldina pircējus, iekvēlināja somu pircējus vēl vairāk.

Somi mīl bērnus. Tāpēc uz skatuves kāpa igauņu bērni un meitenes, kurām bija piestiprināti melni enģeļu spārni.

Bet efekts gluži kā bumerangs atsitās pret igauņiem pašiem. Igauņu konferansjē tā noreiba no visa, ka sāka čukstēt kvēlus mīlas apliecinājumus savai kolēģei. Igauņu draugiem nācās draiskuli atvēsināt ar pārmetumiem un aukstu ūdens veldzi. Tomēr kopumā norise pavērsās igauņu tirgotājiem par labu.

Taču tad somi ķērās klāt pēdējam līdzeklim. Uz skatuves kāpa Haminas sieviešu vēderdejotāju kolektīvs, kam pretoties nespēja neviens apmeklētājs. Igauņu garšvielu tirgotājs, kā arī citi aizmirsa par tirgošanos un visu pārējo. Nometušies ceļos, viņi steigšos centās skaistules iemūžināt ar telefonu fotokamerām.

Īsti nesapratu, kura puse uzvarēja, bet sieviešu neapsegtie vēderiņi ir ļoti efektīvs uzvaras ierocis. Nezinu, ko somi nākamgad darī Igaunijā - visticamāk, uz turiene vest savas skaistules viņi baidīsies. Vikingu cepurēs tērptie igauņi somu meitenes centīsies "atkarot".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!