Mēdz teikt: "Uz Tukumu pēc smukuma." Arī šajā gadījumā vecā Tukuma dzelzceļa stacija un tās puķudobe rada tukumniekiem un pilsētas viesiem pirmo un ne to sliktāko iespaidu.

Senākais cilvēku ēdamais dārzenis - kāposts –Tukuma dzelzceļa stacijas dobē kļuvis par mazu krāšņumu. Te kāposti veido gan pasakainus džungļus, gan dažādu ziedu fantāziju akcentus.
Tukuma dzelzceļa stacijas uzgaidāmās telpas, kas kādreiz bija bomžu piečurātas, nu kļuvušas par gaišām, gandrīz muzejam līdzīgām istabām. Šo iespaidu papildina arī tīrās un siltās bezmaksas tualetes.

Tukuma dzelzceļa stacijas ēkai nu jau 136 gadi. Par senumu liecina arī tērauda nivelēšanas „štampis” ķieģeļa sienā. Tas tur tika novietots 1881. gadā. Ko tas stāsta, nu jau grūti pateikt. Tikai skatoties no tuvumā esošā Mālkalna, kas atrodas pie Tukuma pienotavas, var redzēt, ka dzelzceļa stacija atrodas pēc ledus laikmeta veidojušās milzīgas senupes ieplakā. To turpina mazā Slocenes upe, kas tek garām pienotavai, kādreizējā Tukuma ezera gultne un tālāk esošais Valguma ezers.

Tukuma dzelzceļa staciju nepiemeklēja Imantas stacijas bēdīgais liktenis. Pēc Imantas stacijas vēsturiskās celtnes nojaukšanas Pierīgas stacijas pasažieri palikuši pat bez nojumes. Nemaz nerunājot par tualeti.

Tikai nepadomājiet, ka par Tukuma stacijas gaišo likteni jāpasaka paldies „Latvijas dzelzceļa” vadībai. Nē, visi nopelni un pilsoņu paldies jāsaka Tukuma novada cilvēkiem.
Stacijas kāpostu dobes, mazā kafejnīca „Kolibri ”un pat bezmaksas tualetes aicina tukumniekus stacijas telpās uzkavēties, raisa labsajūtu un cerību par nākotni.
Vēl tikai mazs solītis, un Tukuma dzelzceļa stacija varētu kļūt par apmeklējuma galamērķi daudziem.

Vēl vajadzētu paaugstināt peronu, lai uz Tukumu varētu braukt arī cilvēki ar īpašām vajadzībām. Domāju, ka tuvākajos gados šis projekts tiks īstenots. Tad Tukuma dzelzceļa stacijas laukumā varētu pacelt arī Eiropas zilo karogu kā pierādījumu humānismam un Latvijas cilvēku cerību paraugvietai.

Šo reportāžu ir iesūtījis reģistrēts 'DELFI Aculiecinieka' autors, kurš par katru publikāciju saņem noteiktu skaitu DELFI dālderus. Sūtiet foto, video reportāžas 'DELFI Aculieciniekam' - aculiecinieks@delfi.lv vai reģistrējieties, pelniet DELFI dālderus un tieciet pie vērtīgām balvām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!