Foto: F64
"Vēlos dalīties savā nepatīkamajā pieredzē, cenšoties saņemt hipotekāro kredītu dzīvojamās mājas celtniecības pabeigšanai," raksta anonīms aculiecinieks.

"Lai sagatavotu dažādus kredīta pieteikumam nepieciešamos dokumentus, formalitātes, esmu notērējis astoņus savas dzīves mēnešus un tūkstoš latus, taču mani pūliņi nevainagojās ar panākumiem - kredītu es nesaņēmu. Drīzāk būtu varējis šo laiku un naudu ieguldīt savas mājas celtniecībā," sarūgtināts ir aculiecinieks.

Aculiecinieka pieredze, gatavojot kredītpieteikumu

"2013.gada jūnijā SEB bankā vērsos ar iesniegumu saņemt hipotekāro kredītu dzīvojamās mājas celtniecības pabeigšanai. Bankas darbiniece Rudīte bija atsaucīga un sastādīja man sarakstu ar nepieciešamajiem dokumentiem.

Tātad nepieciešama bija jaunbūves vērtēšana, kas izmaksāja 120 latus un tās reģistrēšana zemesgrāmatā, tādējādi arī inventerizācija. Pavisam nācās samaksāt vēl 150 latus. Tā kā būvdarbus plānoju turpināt veikt saviem spēkiem, nepiesaistot būvfirmu, pašam vajadzēja arī sagatavot tāmi ar nepieciešamo būvmateriālu sarakstu un vēlamajiem naudas saņemšanas posmiem.

Nepieciešamos dokumentus sagatavoju un iesniedzu. Neskatoties uz to, ka bankas pārstāve Rudīte solīja pozitīvu atbildi, pēc pāris nedēļām saņēmu no bankas atteikumu, kas tika pamatots ar to, ka pirms pāris mēnešiem biju nomainījis darba vietu, ko banka zināja jau tad, kad iesniegumu rakstīju. Pašreizējā darba vietā es vēl neesmu nostrādājis pusgadu.

Bankas pārstāve man sacīja, lai iesniegumu rakstu, kad būšu nostrādājis jau pusgadu un, ja vēl papildu piedāvāšu kādu ķīlu savam 30 % paša ieguldījumam, tad kredīts man būs garantēts.

Pašreizējā darba vietā biju nostrādājis jau vairāk nekā sešus mēnešus, turklāt vidējā alga kredīta saņemšanai, saskaņā ar bankas prasībām, bija pietiekama.

2013. gada decembrī atkal devos uz SEB banku atkārtoti rakstīt iesniegumu. Atsaucīgās kredīta speciālistes Rudītes vietā nu sēdēja Antra. Tā kā visi dokumenti bija palikuši bankā, domāju, ka uzrakstīšu vien atkārtotu iesniegumu un ar to arī pietiks. Taču nekā! Antra paziņoja, ka manis sastādītā tāme viņai neesot pa prātam, to nepieciešams sastādīt speciālā tabulā, kurai klāt būtu vēl viena tabula ar atspoguļotiem manis paša ieguldījumiem un čekiem.

Pateicu Antrai, ka čekus par veiktajiem būvdarbiem neesmu saglabājis, jo esmu privātpersona un tāpēc neuzskatu par nepieciešamu čekus glabāt, turklāt jaunbūve ir novērtēta un novērtējumā skaidri redzams, cik daudz no savas puses jau esmu ieguldījis. Viņu tas neinteresēja. No jauna pieprasīja čekus.

Pavaicāju viņai par papildu ķīlu, ko minēja Rudīte. Antra atbildēja, ka tāda neesot nepieciešama, jo alga esot laba un paša ieguldījums - pietiekams. Kad nu visas tabulas bij sazīmētas vajadzīgajos formātos un arī čeki bija sazīmēti, gaidīju atbildi.

Pēc trim nedēļām Antra man piezvanīja un pateica, ka kredīta pieprasījums ir noraidīts. Uz maniem jautājumiem, kāpēc tā noticis, viņa neatbildēja, vien teica, ka tā izlemts Rīgā un iemeslus viņa neizpaudīšot.

Ļoti sadusmojos uz banku par to, ka neizpauž iemeslu kredīta atteikumam, tāpēc nolēmu vērsties pie Antras tiešā priekšnieka Ričarda, kurš atklāja, ka kredīta saņemšanai būvēšanas posmā nepieciešama papildus ķīla, kā arī vēlama būtu būvfirmas sastādīta tāme.

Būvfirmai par tāmes sastādīšanu samaksāju 200 latus, vienojos par papildu ķīlu, kuras novērtēšana man izmaksāja 120 latus. Novērtējums dubultā nosedza SEB bankas izsniegto kredītu. No jauna rakstīju iesniegumu kredīta saņemšanai. Antrai, protams, būvfirmas sastādītā tāme nešķita pareizi un to nācās atkal labot.

Kad nu Antrai viss beidzot bija pa prātam un radās arī pārliecība, ka nu beidzot prasīto kredītu man piešķirs, nācās atkal gaidīt trīs nedēļas. Taču SEB bankas Rīgas speciālisti atkal bija lēmuši man par sliktu. Šoreiz Rīgas speciālisti kā iemeslu minēja to, ka es pieprasītajiem 30 000 eiro nespēšot pabeigt 90 kvadrātmetru lielās mājas celtniecības darbus tā, lai ēku varētu nodot ekspluatācijā.

Ja būtu prasījis 50 000 eiro, tad jau laikam būtu devuši... Tā nu es iztērēju veselus astoņus mēnešus un teju tūkstoš latus. Esmu dziļi vīlies."

SEB bankas komentārs


SEB bankas korporatīvās komunikācijas projektu vadītāja Kristīne Martinsone: "Kredītprasības izskatīšanai nepieciešamās dokumentācijas sagatavošanas process atkarībā no iesniegto dokumentu kvalitātes var būt īsāks vai prasīt ilgāku laiku, ja nepieciešams atsevišķas lietas precizēt vai papildināt. Būvniecībai nepieciešamās dokumentācijas apkopošana nereti būs ilgstošāka nekā dzīvokļa iegādei nepieciešamā hipotekārā kredīta gadījumā, jo pieprasa papildu informāciju. Izvērtējot kredītprasību, banka pievērš uzmanību sekojošām lietām: 

•    Lai uzsāktu kredīta pieprasījuma izskatīšanu un apzinātu aizdevuma iespējas, bankai ir nepieciešams zināt, cik liela ēka plānota, cik lielu aizdevumu klients vēlas saņemt un vai šīs summas apjoms ir adekvāts klienta ieceru realizēšanai. Tieši tāpēc banka lūdz iesniegt aizdevuma noformēšanai nepieciešamo dokumentu kopumu, tanī skaitā būvatļauju, tehnisko projektu, tāmi, nekustamā īpašuma novērtējumu, kas palīdz noskaidrot mājas būvniecības izmaksas. 

•    Lai noskaidrotu, kāds būtu optimālais hipotekārā kredīta ikmēneša maksājums, banka lūdz kredītņēmējam informāciju par pēdējo 6 mēnešu ienākumiem, lai pārliecinātos, ka kredītņēmējam ir stabili, regulāri un pietiekami ienākumi saistību izpildei, lai arī aizdevuma laikā kredītņēmēja ikdiena ritētu kā ierasts. 

•    Lai nodrošinātos pret dažādiem riskiem, aizdevuma nodrošinājums var būt esošs nekustamais īpašums, kas reģistrēts Zemesgrāmatā vai arī jaunbūve ar apbūves zemes gabalu. 
Kad bankas rīcībā ir pilnīga informācija par nepieciešamo aizdevumu, banka pieņem lēmumu, izvērtējot gan klientiem nepieciešamo finansējumu, gan bankai nepieciešamo nodrošinājumu, lai klientiem sniegtu šādus pakalpojumus. Ļoti būtiski ir saglabāt stabilitāti starp klienta vēlmēm un riska samērīgumu. 

Galvenie atteikuma iemesli ir saistīti ar to, ka būvniecības darbiem ir paredzētas neatbilstošas izmaksas, kas palielina risku, ka ēka netiks pabeigta. 

Iepriekšējo gadu pieredze liecina, ka svarīgi ņemt vērā korektus izmaksas aprēķinus uz kvadrātmetru, lai izvairītos no situācijas, kad būve paliek nepabeigta, tā nav piemērota ikdienas dzīvošanai un ilgtermiņā zaudē savu vērtību. Tāpat starp atteikuma iemesliem var minēt neregulārus un nepietiekamus ienākumus vai nepietiekošu informāciju kredīta piešķiršanai."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!