Foto: Shutterstock
Šodien saskāros ar visai nepatīkamu situāciju. Nu jau ir pagājis krietns laiciņš - ap četriem mēnešiem, kopš biju iesniedzis nodokļu deklarāciju, lai atgūtu pārmaksātos nodokļus. Summa, protams, nebija nekāda iespaidīgā, proti, aptuveni 70 eiro. Stāsts nebūtu šāds, ja mani nepārsteigtu tas, ar ko sastapos, mēģinot uzzināt, kāpēc šī naudiņa nav ieskaitījusies vēl aizvien, jo tam būtu jānotiek būtībā trīs mēnešu laikā. Un arī nauda tik ļoti mani neuztrauc, bet gan fakts, kā darbinās mūsu valsts aparāti "palīdzot savas valsts iedzīvotājiem," raksta kāds "Delfi" lasītājs, kurš vēlas palikt anonīms.

Jāpiezīmē, ka nekādu saimniecisko darbību neesmu veicis un neesmu bijis arī pašnodarbinātais. Vēl jo vairāk - sev uzliku principu, ka par "vēstuļu algu" vairāk nestrādāšu, tāpēc cītīgi maksāju visus nodokļus jau krietnu laiku no sava kopējā darba stāža.

Tad lūk. Zvanīju uz Valsts ieņēmumu dienesta (VID) tālruni, lai mēģinātu noskaidrot, kur ir aizture, jo tomēr tad, kad mums kas jāmaksā valstij vai kādam citam, tad visi gaida maksājumus šeit un tūlīt.

Uz zvanu atbildēja jauka sieviete ar ļoti nedaudz lauzītu latviešu valodu vārdā Linda. Tiesa, otrreiz zvanot, operators vairāk priekšā nestādījās, tomēr atpazina mani, ka esmu zvanījis jau iepriekš, tāpēc pieņemu, ka persona bija Linda vai kāda cita X persona. Bet par to nav stāsts, cilvēks vienkārši dara savu darbu un nav atbildīgs par mūsu "mērkaķu republikas izstrādāto sistēmu".

Uz jautājumu, kāpēc neesmu saņēmis šos pārmaksātos nodokļus, X persona aicināja mani apmeklēt "eds.vid.gov.lv" un paskatīties, kāds lēmums ir pieņemts.

Un šeit sākas dīvainības. Atverot VIDu ar sarkaniem burtiem paziņojums, ka man esot kaut kāds nodokļu parāds apjomā teju 50 eiro bez dažiem centiem. Un es nemaz nekur nevaru ieiet, lai uzzinātu kāpēc, par ko u.t.t..

Konkrētas informācijas nebija, tikai kārtējā acu aizmālēšana ar visu iespējamo likuma pantu un varbūtību uzskaitījumu.... Turklāt lapas apakšpusē man jāapstiprina, ka esmu piekritis un iepazinies ar informāciju, savādāk nekur nevaru tālāk ieiet.

Labi zvanām vēlreiz. Jāpiezīmē, ka mani ir grūti izvest no pacietības šādās situācijās, un abas sarunas es biju ļoti laipns, un novēlēju labu dienu katras sarunas beigās.

Zvanu, jautāju kas tā par lietu. Kāpēc man ir šāds parāds, turklāt par kavēšanos man ir pielikti vēl 9 eiro, lai gan es neesmu saņēmis nekādu ziņu nedz uz e-pastu nedz telefoniski, nedz pa pastu, turklāt tieši es, redz, kavējoties, jo neesmu samaksājis to, par ko man vispār nebija ne jausmas un, teorētiski, kam vispār nevajadzētu būt, ja jau reiz neesmu veicis nekādu saimniecisko darbību vai arī neesmu bijis pašnodarbinātais.

Uz jautājumiem vienīgā atbilde bija "apstipriniet un tad varēsiet paskatīties", vai arī "dodaties uz VID klātienē". Kāda velna pēc lai es piekristu maksāt summu, par kuru man nekas nav zināms nedz arī paskaidrots? Tā arī teicu, uz ko man atbildēja: "tad nevarēsiet apskatīt" un "dodieties uz VID".

Man kā studentam, kas pa naktīm strādā, nav ne mazākās intereses doties uz VID vai nu laikā, kad guļu, vai mācos, ja man pat nepaskaidro, kāpēc. Summas, protams, nav lielas, bet, ja saliek kopā, tad zaudējums ir teju 120 eiro! Atvainojos, ja kļūdos, bet tuvu tam jābūt.

Varbūt kāds gudrāks var paskaidrot, kas tur varētu būt par iemeslu? Varbūt kāds ir ar to saskāries? Jo acīmredzot telefoniski VID ir tikpat gudrs un tikpat labs informācijas sniedzējs kā zirgs - kāpostu sargs.

Acīmredzot vai nu VID brašajai ēkai kāds stūris jāpāršpaktelē, vai arī bēgļiem kāda jauna mītne jāuzceļ.

Mans risinājums: laikam jau jāaizbrauc, jāizlauž kādi 15 kvadrātmetri bruģa no viņu piemājas teritorijas, un pašam jāuzliek sev skaists lievenis vai iebraucamā ceļa daļa paša privātmājas pagalmā, tad es vismaz sapratīšu, par ko es maksāju!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!