Foto: LETA
Mums, vecuma pensionāriem, kuri aizgājuši pelnītā atpūtā, ir pretenzijas pret Labklājības un Finanšu ministrijām tāpēc, ka tajās joprojām pielieto novecojušas sociālās politikas normas.

Rodas iespaids, ka ministrijas drīzāk lielās par saviem panākumiem spējā apkrāpt vecuma pensionārus.

Ja vecuma pensionārs savu pensiju noformēja LAA 2011.gadā, tad viņam to samazināja par 0,9945. Tie ir tikai tukši solījumi un atkal solījumi, ka valdība Tiesībsargam paudusi nodomu izslēg negatīvo kapitāla indeksu pensiju aprēķināšanai (05.2014). Vecuma pensionāri šos procesus nekādi ietekmēt nevar, pat tad ne, ja šo faktu izvērtējusi Latvijas Pensionāru federācija.

Šāda pensionāra pensija ir apkrāpta par 30 procentiem. Turklāt tas vēl nav viss varas partiju neizdarību virknē. Informācijā, kas gūta no Ministru kabineta šīgada 26.augustā, un publiskota lvportāls.lv, ir uzsvērta deviņus gadus novecojusī norma pie mūsdienu likumu izmaiņām. Rēķinot to, kāda varētu būt pensijas summa pēc indeksācijas, jāatceras, ka no pensijām ietur iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) - 24 %.

Ar nodokli neapliek vien pensiju līdz 235 eiro. Indeksācija, kas jau ir otrā šajā gadā, notika 1.oktobrī. Tātad, ja vecuma pensionārs saņem vairāk nekā 235 eiro, bet nesasniedz 285 eiro atzīmi, atrodas šajā 50 eiro intervālā. Iepriekšējās indeksācijas procesā par vairākiem eiro zaudēja, apliekot ar iedzīvotāja ienākumu nodokli, zaudējumi bija apmēram 10 eiro. Tad, kāds būs zaudējums, aprēķinot iedzīvotāju ienākuma nodokli no pensijas oktobrī? Tas būs vairāk, apmēram 12 eiro.

Tieši šo iemeslu dēļ arī vecuma pensionārs nonāk maznodrošinātās personas statusā, savas cīņas par tiesībā uz taisnīgu sociālo politiku pret viņu dēļ.

Kas notiek ar ģimeni, kurā ir divi šādi pensionāri? Viņi cīnās sabiedrībā, cerot, ka valdības institūciju ierēdņu un Rīgas domes Labklājības departamenta ierēdņu dīvainības sociālajā politikā tiks labotas, nepasliktinot pensionāru izdzīvošanas apstākļus.

Klāt jau 2014.gada oktobris. Joprojām nav nekādas skaidrības par sociālās politikas reālajiem mērķiem. Kad, cik? Visi bija aizņemti vēlēšanu laika virpulī, ikdienas darbam tiek pievērsti vien pavirši skatieni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!