Foto: DELFI
Šī gada 20.jūnijā, ap plkst.16.20-16.40, 13.janvāra ielā, Rīgā, automašīnu stāvlaukumā, pirms autobusa pieturas „Stockman centrs” Rīgas Pašvaldības policijas (RPP) un SIA „Rīgas satiksmes” (RS) darbinieki apstādināja 3.maršruta autobusu, lai veiktu biļešu kontroli. Diemžēl tas, ka pasažierim ir apmaksāta brauciena biļete (autorizēts e - talons) negarantē to, ka pasažieris nokļūs savā galamērķī. Tā arī es tiku nepamatoti izsēdināts no autobusa. Tā kā tas bija pēdējais apmaksātais brauciens e–talonā, biju spiests ceļu uz savu dzīves vietu mērot ar kājām.

Lai noskaidrotu lietas apstākļus, vērsos pie Rīgas domes, RS un RPP amatpersonām. Rīgas pašvaldības policijas priekšnieks J.Geduševs 2010.gada 20.jūlija vēstulē norādījis: „Pēc izkāpšanas no autobusa, Jūs RP SIA „Rīgas satiksme” Kontroles daļas kontrolierim uzrādījāt e-talonu, kas pēc pārbaudes ar kontroliera rokas terminālu izrādījās derīgs augstāk norādītajam braucienam”.

Ņemot vērā, ka notikuma vietā neviens no SIA „Rīgas satiksme” un Rīgas Pašvaldības policijas darbiniekiem pēc vairākkārtējiem lūgumiem nenosauca savus amatus, vārdus un uzvārdus, lūdzu Rīgas Pašvaldības policijas priekšniekam J.Geduševam izsniegt man videoierakstu no notikuma vietas. Vēstulē Rīgas pašvaldības policijas priekšnieks J.Geduševs norādījis: „Informēju, ka RPP nevar izsniegt Jūsu iesniegumos norādīto notikuma video ierakstu, jo reida laikā notikuma vietā filmēšana ar RPP transportlīdzekļa „Smart Car” videoiekārtu netika veikta.” Iepriekš gan Rīgas Pašvaldības policijas publiski ir sniegusi informāciju, ka visas Rīgas Pašvaldības policijas „transporta vienības... ir aprīkoti ar video ieraksta sistēmu, kura pastāvīgi fiksē visu, kas notiek transporta līdzekļa priekšā”. Uz jautājumu, kāpēc 20. jūnijā RPP transportlīdzeklī uzstādītās videoiekārtas neveica ierakstu, līdz šim atbildi vēl neesmu saņēmis. RPP un RS darbiniekiem laikam ir izdevīgi, ka brīdī, kad tiek veiktas prettiesiskas darbības, iekārtas nestrādā. Ja šādi ieraksti netiek veikti regulāri, tad, kādiem mērķiem Rīgas Pašvaldības policija izlieto pašvaldības piešķirtos līdzekļus?

Mani neizpratni ir raisījis arī fakts, ka RPP un SIA „Rīgas satiksme” biļešu kontroli veic pašiem pārkāpjot noteikumus un radot draudus satiksmes drošībai. 20.jūnijā biļešu kontrole tika veikta automašīnu stāvlaukumā pirms autobusa pieturas „Stockman centrs”, maršruta autobusu apstādinot uz ielas - vietā, kur ir ļoti intensīva satiksme ar sarežģītas pakāpes krustojumu, ceļu zīmes „Apstāties aizliegts” darbības zonā, nevis maršruta autobusa pieturā. Iepriekš minētās darbības ir novērotas arī Brīvības ielā 129, Rīgā. Līdz ar to pamatots ir jautājums, cik tiesiska ir RPP amatpersonu un RS amatpersonu rīcība, dodot uzdevumu apstādināt maršruta autobusus ielas malā, lai pārbaudītu pasažieru e-talonus un vai ar šādu rīcību netiek apdraudēta pasažieru un ceļu satiksmes drošība?

Lietas patieso apstākļu noskaidrošanai, esmu vērsies Ģenerālprokuratūrā, lūdzot noskaidrot, vai 2010.gada 20.jūnijā Rīgas Pašvaldības policijas trafaretais mikroautobuss bija aprīkots ar videoiekārtu un vai no tā tika veikti videoieraksti no notikuma vietas, un vai Rīgas Pašvaldības policijas amatpersonu sniegtā informācija atbilst patiesībai, vai nav falsificēti, dzēsti un slēpti dati. Tāpat Ģenerālprokuratūru esmu lūdzis izvērtēt, cik tiesiska un likumīga ir Rīgas Pašvaldības policijas amatpersonu un SIA „Rīgas satiksme” amatpersonu rīcība, dodot uzdevumu apstādināt maršruta autobusus Rīgas centrā, 13.janvāra ielā pirms pasažieru pieturas „Stockman centrs”, lai pārbaudītu pasažieru e-talonus un vai ar šādu rīcība netiek apdraudēta pasažieru un ceļu satiksmes drošība un pārkāpti normatīvie akti, kas reglamentē ceļu satiksmes drošību.

Vēlos uzsvērt, ka mans mērķis nav panākt morālās kompensācijas izmaksu, bet gan panākt, lai šāda rīcība neatkārtotos, ka personu ar apmaksātu e-talonu prettiesiski var „izsviest” no maršruta autobusa Rīgas centrā uz ielas (nevis pieturā) Rīgas Pašvaldības policijas klātbūtnē demokrātiskā un tiesiskā valstī, kas ir nepieļaujami, jo manā vietā var būt jebkurš: liels vai mazs, taja skaitā paši kontrolieri. Tāpat ir nepieļaujami, ka iespējams pēkšņi pazuda vai „netika veikts” videoieraksts no notikuma vietas gadījumā, kad visi pierādījumi pavēršas pret pašiem nelikumīgās rīcības veicējiem, lai gan citos gadījumos ar plašu žestu tie tiek publiskoti internetā.

N.Zernis

'DELFI Aculiecinieks' ir saņēmis videomateriālu, kurā redzams, kā Rīgas sabiedriskā transporta kontrolieri pilda savus pienākumus vakara stundās. Notikuma vieta - Brīvības iela.

Ja arī jums ir aktuāli un saistoši foto, video materiāli vai arī jums ir viedoklis par sabiedrībā aktuāliem notikumiem, rakstiet 'DELFI Aculieciniekam'. Satura iesūtīšanas formu atradīsiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!