Foto: DELFI Репортер
Novembrī Latvijas iedzīvotāji, saņemot kārtējos rēķinus par komunālajiem pakalpojumiem, nevarēja nepamanīt jauno kārtību, kā tiek aprēķināta maksa par patērēto ūdeni.

Līdz oktobrim dzīvoklī uzstādīto skaitītāju un mājas kopējā skaitītāja starpību norakstīja uz visiem mājas iedzīvotājiem proporcionāli ūdens patēriņam. Sākot ar oktobri, atbilstoši izmaiņām Ministru kabineta 1013. noteikumos, šī kārtība ir cita. Nu skaitītāju starpība tiek norakstīta nevis proporcionāli ūdens patēriņam, bet sadalīta vienādi uz visiem dzīvokļiem. T.i., visu nozagto ūdeni dala ar dzīvokļu skaitu un iegūto summu pieskaita rēķinam. Aplūkosim, kā tas izskatās dzīvē.

Man ir dzīvoklis Strūgu ielā. Šajā dzīvoklī es praktiski nedzīvoju, tādēļ ūdens patēriņš ir minimāls - parasti ne vairāk par vienu kubikmetru mēnesī. Līdz oktobrim, lai segtu ūdens patēriņa starpību dzīvokļos un visā mājā, man ik mēnesi tika pieskaitīts vidēji līdz puskubikmetram ūdens, kas ir 35-37 santīmi.

Jaunajā rēķinā, pēc tam, kad spēkā stājušies jaunie Ministru kabineta noteikumu labojumi, man pieskaitīti mistiski 3,82 lati. Tādējādi par kaimiņu zagto ūdeni man jāmaksā vairāk nekā desmit reizes lielāks rēķins. Vai tas ir taisnīgi? Ja reālais ūdens patēriņš ir 72 santīmi, man vēl par kādu citu jāmaksā piecreiz lielāku summu. Turklāt jāmaksā būtu arī tad, ja es vispār ūdeni neizmantotu.

Manuprāt Ministru kabinetā izdomāta ļoti negodīga sistēma, no kuras pirmkārt cietīs tie, kas ūdeni patērē minimāli - vientuļie cilvēki un pensionāri. Sanāk, ka tieši uz viņu pleciem uzkrauts pienākums maksāt par kaimiņu nozagto ūdeni.

SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" skaidrojums:

"Ūdens patēriņa starpības aprēķins no 2013.gada 1.oktobra veikts atbilstoši Ministru kabineta 2008.gada 9.decembra noteikumu Nr.1013 "Kārtība, kādā dzīvokļa īpašnieks daudzdzīvokļu dzīvojamajā mājā norēķinās par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu" (turpmāk tekstā – Noteikumi) grozījumiem. Noteikumu 19.punktā noteikts – ja veidojas starpība starp mājas kopējā ūdens skaitītāja rādījumu un dzīvokļu īpašumos ar skaitītājiem noteikto ūdens patēriņu, ieskaitot arī avārijās un remontā nopludināto ūdens daudzumu (turpmāk – ūdens patēriņa starpība), tiek veikts ūdens patēriņa pārrēķins. Dzīvokļa īpašnieks ūdens patēriņa starpību sedz atbilstoši atsevišķo īpašumu skaitam (līdz 2013.gada 1.oktobrim Noteikumu iepriekšējā redakcija noteica, ka ūdens patēriņa starpību sadala proporcionāli ūdens patēriņam dzīvokļu īpašumos).

"Rīgas namu pārvaldnieks", ievērojot Noteikumu 33.8 punkta nosacījumus, dzīvokļa īpašniekiem, kuru atsevišķajos īpašumos ūdens patēriņa skaitītāji nav uzstādīti, aprēķinus par ūdens patēriņu līdz 2013.gada 31.decembrim veic, ūdens patēriņu nosakot ne vairāk kā 10 m3 mēnesī par katru dzīvoklī dzīvojošo personu un nepiemēro šo Noteikumu 19.1 punktā minēto ūdens patēriņa starpības sadales kārtību. Proti, Noteikumu 19.1 punktā noteikts – šo Noteikumu 19.punktā minēto ūdens patēriņa starpības sadales kārtību nepiemēro, bet ūdens patēriņu starpību sadala atbilstoši atsevišķo īpašumu skaitam starp šādiem dzīvokļu īpašniekiem (ja tādi ir dzīvojamajā mājā):

  • kuri nav iesnieguši informāciju par ūdens skaitītāja rādījumu vismaz trīs mēnešus pēc kārtas;
  • kuru atsevišķajos īpašumos ūdens patēriņa skaitītāji nav uzstādīti;
  • kuri atkārtoti nav ļāvuši pārvaldniekam veikt savā dzīvokļa īpašumā esošo ūdens patēriņa skaitītāju pārbaudi, ja pārvaldnieks par šādas pārbaudes veikšanu rakstiski paziņojis vismaz nedēļu iepriekš, nosūtot paziņojumu uz dzīvokļa īpašumu, kurā plānota skaitītāju pārbaude;
  • kuru dzīvokļa īpašumā esošo ūdens patēriņa skaitītāju pārbaudē konstatēts, ka ūdens patēriņa skaitītāji ir bojāti, tie nav noplombēti, to plombējums ir bojāts vai tie nav verificēti triju mēnešu laikā pēc verificēšanas termiņa beigām.

Papildus paskaidrojam, ka Noteikumos minētais trīs mēnešu termiņš skaitāms no normas spēkā stāšanās brīža – 2013. gada 1. oktobra, ņemot vērā Oficiālo publikāciju un tiesiskās informācijas likuma 9. panta 4.punktu, kas noteic, ka normatīvajam aktam vai tā daļai nav atpakaļejoša spēka. Respektīvi, Noteikumu 19.¹ punkti piemērojami no 2014.gada 1.janvāra un atbilstoši aprēķini tiks iekļauti 2014.gada februāra pārvaldīšanas un saņemto pakalpojumu rēķinā (ūdens, kas patērēts janvārī).

Ņemot vērā minēto, paskaidrojam, ka 2013.gada novembra pārvaldīšanas un saņemto pakalpojumu rēķinā, kas saistīts ar dzīvokļa lietošanu, iekļautais aprēķins par ūdeni (ūdens, kas patērēts oktobrī) ir veikts korekti."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!