Foto: LETA
Pēdējā nedēļā Latvijas presē un elektroniskajos saziņas līdzekļos atgriezusies tendence – sēt paniku, diskreditēt medicīnu un atsevišķus godājamus ārstus. Nenoskaidrojot lietas apstākļus, nesagaidot ne Veselības inspekcijas, ne Latvijas Ārstu biedrības, ne tiesībsargājošo institūciju viedokli, tiek spriesta „kara tiesa”, nosaukti vārdā un uzvārdā ārsti, kas pēc atsevišķu domām ir vainīgi un linčojami.

Daugavpils reģionālajā slimnīcā nomira kāds 12 gadus vecs zēns, kuram anamnēzē bija apdedzināšanās ar etiķa esenci. Zēnu vecāki bija atstājuši vecmāmiņai, bet paši devušies uz ārzemēm strādāt. Tā ir vispārnacionāla nelaime, ka bērni tiek atstāti Latvijā un netiek pienācīgi pieskatīti, bet vecāki aizbrauc peļņā.!

Konkrētajā situācijā Daugavpilī pie slimā bērna ārsts Vasilijs Hristenko tika atsaukts konsultēt, kaut atradās atvaļinājumā, operēja bērnu divi citi godājami ārsti. Pie bērna tika izsaukta un no Rīgas traucās konsultatīvā palīdzība ar reanimatologu un bērnu ķirurgu. Diemžēl nepaspēja. Manā rīcībā ir diezgan plašas ziņas par konkrēto situāciju, un tur nav gandrīz nekā no presē izplatītās tenkas.

Vēlos norādīt, ka kolēģis Vasilijs Hristenko ir ilggadējs Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas ārsts un nodaļas vadītājs, kas devās atpakaļ uz Daugavpili, un ir viens no izcilākajiem šīs slimnīcas ārstiem, godprātīgs, atsaucīgs un zinošs speciālists. Paziņojumi presē, ka bērns miris tālab, ka kāds ārsts nav runājis pa mobilo telefonu ar zēna māti Anglijā, ir vismaz vispārnacionālu laikrakstu un portālu necienīgi. Padarīt kādu ārstu par ļaundari, balstoties uz tenkām – apzināta ļaunprātība! pret tiem bērniem, kam vēl nāksies ārstēties Daugavpils ! slimnīcā.

Pēteris Apinis,
Latvijas Ārstu biedrības prezidents

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!