Foto: LETA
Šodien, kad informācijas telpa ir pilna ar dažādas kvalātātes lasāmvielu, kas stipri velk uz feministikas pusi, bet sievietes ir pilnībā apdullinātas ar idejām par to, ka vara, lūk, nav domāta tikai un vienīgi vīriešiem (un tāpēc tās izmisīgi upurē savu veselību, bērnus un ģimeni tam, lai kaut kādā veidā būt līdzdalīgām šajos varas dalīšanas procesos), mēs esam spiesti piedzīvot tādus vīriešus pie varas, kas vairs nelīdzinās vīriešiem nemaz.

Viens no piemēriem, būtu Jūs, rektora kungs. Amats, ko Jūs ieņemat, ir domāts atbildīgam, inteliģentam, izlemīgam, harismātiskam cilvēkam. Tas ir ļoti labi atalgots. Un šie vairāki tūkstoši, kas katru mēnesi ienāk Jūsu kontā un veidojās no mūsu, nodokļu maksātāju algām, prasa patiešam arī vadīt Latvijas mērogā tik nopietnu strukturvienību kā Universitāti.

Ļoti iespējams, ka termins „vadīt” arī ir stipri pārverties līdz ar sieviešu un vīriešu lomu un funkciju metamorfozēm. Taču šāda šī vārda interpretācija, kas izriet no Jūsu darba, ir nudien tālu no oriģināla.

Tad, kad visa Universitāte, sākot no akadēmiskā personāla un beidzot ar studentiem, apspriež situāciju, kas ir aktuāla jaunizveidotājā Humanitārā fakultātē, kad dekāna amata pretendentes jau veselu gadu nevar atrast nedz savu elektorātu, nedz piedāvāt visiem pieņēmamu stratēģiju, Jūs tikai raustat plecus, smaidat un atsaucāties uz jurista teikto. Atvainojiet, bet šāda Jūsu rīciba ļoti atgādina to nabagu vīriešu uzvedību, kurus sievas ar feministiskiem saikļiem uz mēles un mīklas rulli rokās jau sen ir iedzinuši stūrī. Varbūt tāpēc Jums simpatizē viena no dekāna amata kandidātēm? Jo viņa taču vada tik nopietnu Latvijas Universitātes strukturvienību, kā „Feministica lettica”.

Situācija ir izveidojusies nejauka. Tā nedara godu ne Universitātei, ne Jums. Neesmu droša vai kaut ko vēl Jūs varētu mainīt šajā lietā, vai arī Jums ir tik ļoti bail no sievietēm, ka Jūs pat ļausiet, lai viņas beidzot publiski sakaujas, izrauj viena otrai matus un pašas tiks galā, kura tad ir uzvarētāja, tikai lai neiesaistos viņu strīdā.

Godīgi sakot, man ir vienlaga, cik tālu Jūs esat degradējis, ka vīrietis. Taču Jūs ieņemat šo amatu, kas prasa no Jums būt par līderi, vadoni, atbildīgu un drosmīgu personību. Un tāpēc vai nu dariet beidzot kaut ko, vai arī iedodiet savu vakanci kādam, kas tiks ar visu galā bez liekas publicitātes, sliktās slavas un komunalās virtūves gudrībām.

Latvijas Universitātes absolvente
Sanita Krūmiņa

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!