2012. gadā atklātajā Latvijas Mākslas akadēmijas jaunajā korpusā atklāti vairāki pārkāpumi. Ēkas pieņemšana ir apstrīdēta tiesā. Visticamāk, kļūdījies arhitekts un neatkarīgie būveksperti, kuri ēku pieņēmuši ekspluatācijā, neraugoties uz atklātajiem trūkumiem, portālam "Delfi" pavēstīja Invalīdu un viņu draugu apvienībā "Apeirons".

Invalīdu un viņu draugu apvienībā "Apeirons" arī norāda, ka jaunās ēkas būvniecībā ir pārkāpti ne vien Latvijas normatīvie dokumenti, bet arī Eiropas projekta nosacījumi.

Ēkas būvniecība tika veikta par Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzekļiem, par kuru administrēšanu, projektu īstenojot, ir atbildīga Valsts Izglītības attīstības aģentūra (VIAA). VIAA pārstāvis Mārcis Zitmanis atzīst, ka gadījumā, ja netiks veiktas izmaiņas, iespējams, LMA var nākties atmaksāt projektā ieguldītos līdzekļus.

Pārkāpumi konstatēti attiecībā uz vides pieejamību cilvēkiem ar invaliditāti. Viens no projekta mērķiem bija izveidot ēku, kas būtu pieejama ikvienam cilvēkam, tostarp skaitā cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem. Taču Invalīdu un viņu draugu apvienībai "Apeirons" vides pieejamības eksperti konstatējuši vairāku normatīvo aktu pārkāpumus. Ēku nevar atzīt par pieejamu.

Invalīdu un viņu draugu apvienības "Apeirons" valdes priekšsēdētājs Ivars Balodis akcentē, ka Eiropas Savienība pieejamību sabiedriski nozīmīgās ēkās izvirza kā vienu no prioritātēm. "Latvijas normatīvie dokumenti visai skaidri definē, kā nodrošināt vides pieejamību. Piemēram, ir strikti noteikts, ka maksimālais pieļaujamais uzbrauktuves slīpums ir 8 %. Taču Mākslas akadēmijas uzbrauktuves slīpums ir 15 %. Tas ir teju divas reizes stāvāks. Tas ir klajš likuma pārkāpums un, diemžēl, sarunu gaitā saskārāmies ar nevēlēšanos ko mainīt."

Rīgas pilsētas Būvvaldē uzskata, ka problēma varētu būt radusies arhitekta vainas dēļ. Tieši arhitekts ir atbildīgs par to, lai būtu ievērotas visas prasības. Lai arī jaunajā objektā veikta neatkarīga būvekspertīze, SIA LBS-konsultants nepievērsa uzmanību pieejamības jautājumam, tādējādi celtniecībās laikā piedāvātos risinājumus atzina par atbilstošiem.

Lai gan Rīgas būvvaldē norāda uz arhitektu un neatkarīgo ekspertu kļūdām, Ekonomikas ministrija uzskata, ka par būvniecību ir atbildīga būvvalde, kurai ne vien jāizvērtē dokumentācija, bet ēka arī reāli jāapseko.

Invalīdu un viņu draugu apvienības "Apeirons" valdes priekšsēdētājs Ivars Balodis norāda, ka, lai arī visas iesaistītās puses pārkāpumus saskata, tomēr risinājuma aizvien nav. "Ikviens ir ieinteresēts šo situāciju risināt un jebkāda veida sankciju piemērošana nav vēlamais risinājums. Joprojām ceram, ka akadēmija kopīgiem spēkiem ar arhitektu tomēr spēs nodrošināt pieejamību, lai jaunā ēka varētu pildīt savas funkcijas un ikviens students vai apmeklētājs varētu tajā iekļūt."

Apvienībā "Apeirons" norāda, ka šobrīd loģiskākais un vienkāršākais risinājums būtu nevis esošās ēkas pārbūve, bet gan lifta vai vertikālā pacēlāja ierīkošana. VIAA gan atzīst, ka no projekta līdzekļiem papildu investīcijas nav pieejamas, tādēļ risinājums būs jāfinansē no kāda cita avota.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!