Foto: DELFI Aculiecinieks
Pagājušajā nedēļā apmeklēju bijušo padomju laiku slepeno bunkuru ar kodēto nosaukumu "Pansionāts".

Toreiz pašreizējā reabilitācijas centra vietā tiešām atradās pansionāts, kas bija domāts kompartijas centrālās komitejas biedriem. Turklāt slepenībā tika turēts fakts, ka deviņu metru dziļumā zem tā atrodas partijas elitei paredzēta pretuzlidojumu (pret atomsprādziena) patversme. Par laimi, bunkurs tā arī ne reizi netika pielietots tam paredzētajiem mērķiem. Slepenības grifs no tā tika noņemts tikai 2003.gadā, un tagad katrs interesents var aplūkot šo labiekārtoto patversmi.

Aiz biezajām metāla sienām joprojām atrodas labi saglabājušies tā laika eksponāti. Bunkurs aprīkots ar sakaru ierīcēm: teletaipi, radiocentrs, telefoni. Viss darbojas vēl šobaltdien. Kondicionieri, dīzeļģeneratori, ūdens piegādes sistēmas un kanalizācija tāpat ir darba kārtībā. Pie sienām padomju aģitācijas plakāti, iļjiča attēli, utt. Savukārt kartes ir aizliegts bildēt, jo bunkurs joprojām skaitās daļēji stratēģisks objekts.

Ekskursija beidzās pazemes ēdnīcā ar nostalģisku smaržu un vaskadrānu klātiem galdiņiem. Cīsiņi ar makaroniem un "graņonkās" saliets kompots no kaltētiem augļiem kļuva par patīkamu noslēgumu pastaigai pa padomju laikiem.

Lasiet vēl -
DELFI Aculiecinieka 'Vēstures liecinieks'


Šo reportāžu ir iesūtījis reģistrēts 'DELFI Aculiecinieka' autors, kurš par katru publikāciju saņem noteiktu skaitu DELFI dālderus.  Sūtiet foto, video reportāžas 'DELFI Aculieciniekam' - aculiecinieks@delfi.lv vai reģistrējieties, pelniet DELFI dālderus un tieciet pie vērtīgām balvām

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!