Foto: DELFI Aculiecinieks
Kārtējais laika pārsteigums. Šoreiz kalendāri. Domāju, katrs savā bērnībā kaut ko ir krājis. Man izdevās savākt šo nelielo kolekciju.

Izrādās, ka tas, ko toreiz uzskatījām par sīkumu, tagad rada varenu interesi. Piemēram, pamanīju, ka kabatas kalendārīši vidēji maksāja 2 – 3 kapeikas. Bet 1990.gadā, kad uz tiem parādījās erotiskas tēmas, tie sāka maksāt pat 50 kapeikas. Jāpiezīmē, ka meitenes peldkostīmos uz saviem kalendāriem drukāja pat tādas organizācijas kā Valsts apdrošināšana.

Tāpat interesanta ir tirāža. Uz dažiem eksemplāriem rakstīts 250 – 500 tūkstoši, bet uz citiem 2,5 miljoni. Tādi, redz, bija populāri šie izstrādājumi.

Te arī šodien aktuālā latviešu valodas tēma uz 1965.gada "dembeļu" kalendāra. Mēnešu nosaukumi uz tā rakstīti latviski, bet redzams, ka tā īpašnieks dienēja Borispolē (Ukrainā) un ļoti skuma par mājām.

Vai arī 1990.gada āģit-kalendārs. Šodien aicinājums labāk dzīvot izsauc smaidu. "Straumes" sērija ar mehāniskajām rotaļlietām. Padomju Savienībā slavenu latviešu aktieru kolekcija. Tā laika multeņu varoņu bildītes, kas tā patika bērneļiem. Dabīgi, visus 600 kolekcijas eksemplārus dažos vārdos aprakstīt nav iespējams. Galu galā reportāža nav tikai par kalendāriem. Tā ir par mūsu attieksmi pret vēsturi, kuru nevajag aizmirst, vajag cienīt un izdarīt secinājumus.

Lasiet vēl -
- Jubilejas bleķa rubļu dažādība
- Bērnības atmiņas
- Vēstures liecinieks - visas reportāžās


Šo reportāžu ir iesūtījis reģistrēts 'DELFI Aculiecinieka' autors, kurš par katru publikāciju saņem noteiktu skaitu DELFI dālderus.  Sūtiet foto, video reportāžas 'DELFI Aculieciniekam' - aculiecinieks@delfi.lv vai reģistrējieties, pelniet DELFI dālderus un tieciet pie vērtīgām balvām

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!