Foto: DELFI Aculiecinieks
Lielākā daļa cilvēku zina 80. gados ražotos rūpnīcas ”Straume” augstas kvalitātes ražojumus. Visi zina rūpnīcu ”Straume”, un kas ar to notika. Bet šoreiz runa nav par to.

Daži rūpnīcas ražojumi, neskatoties uz analogu Ķīnas ražojumu bagātību, vēl joprojām ir atrodami un izmantojami vēl šodien. Tomēr ne vienmēr viss ir tik labi, kā gribētos. Dažreiz var notikt sekojošais – darba kārtībā esoša miksera vai citas ierīces iekšienē var notikt skaļš un straujš sprādziens, kas līdzinās Ķīnas plaukšķenes skaņai, un ir spējīgs izbiedēt jebkuru mājsaimnieci. Neskatoties uz to, ka ierīce vairumā gadījumu turpina darboties, pārbiedētā saimniece, kas nevēlas šķirties no iemīļotās ierīces, dodas pie speciālista. Tā kā stāsts ir paredzēts plašai lasītāju auditorijai, tad ieslīgt miksera elektronisko detaļu aprakstā būtu neloģiski, tāpēc mēģināsim visu pastāstīt pēc iespējas īsāk un saprotamāk.

Nav zināms, kāpēc rūpnīca uzstādīja radiotraucējumu novēršanas kondensatora shēmu ar acīmredzamu neatbilstību darba spriegumam, bet tas tika izdarīts. Rezultātā kondensators arī eksplodēja ne sliktāk par Ķīnā ražotu plaukšķeni. Remonts šajā gadījumā neaizņem daudz laika – atveriet korpusu, izņemiet kondensatora atliekas, pārbaudiet savienojumus un salieciet atpakaļ korpusu. Rezultātā rodas pusstundu garš monologs par šā sprādziena cēloņiem. Beigās rūpnīcas „Straume” kvalitatīvais, izturīgais un drošais ražojums ir kļuvis vēl drošāks.

Ja jūs, cienītie lasītāji, iekšpusē esat dzirdējuši skaļu blīkšķi, tad ziniet, ka tas ir salūzis trokšņu slāpēšanas kondensators. Tas nav nekas briesmīgs, tomēr pie speciālista varētu būt noderīgi aiziet, ja nu kas...


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!