XIX g.s. vidū barona fon Brimmera celtā muižas pils ir izteiksmīgs neogotikas paraugs. Lai arī pils ir bēdīgā izskatā, tā tomēr spītē liktenim un pilnīgi pamesta tā nav, jo to iecienījuši stārķi ar daudzajām ligzdām pils augstākajās vietās.

Līdzīgi neogotikas pieminekļi sastopami Vācijā (Kittendorf pils) vai Polijā (Bedlewo pils). Tas liecina, ka Vidzemes lauku nostūrī tapusi Eiropas līmenim pielīdzināma celtne.

Odzienas pils atradās plaša saimnieciskā kompleksa vidū. Muižas pils kompleksā ietilpušas vairak nekā 30 dažādu ēku. Pils tika nodedzināta 1905. gadā, vēlāk daļēji atjaunota, bet kopš 1960. gada nav remontēta un pamazām sabrūk.

Papētot internetā pieejamos resursus un skatoties uz muižas pili, var tikai iedomāties kādreizējo tās varenību. Vai mēs nojaušam, kādu vērtību esam zaudējuši?

Visdetalizētākā informācija ir atrodama šeit.


Lasiet vēl -
- Slokas papīrfabrika šodien – spoku pilsēta
- Rīgas pirmā supermārketa liktenis
- Sāk nojaukt ievērojamu Rīgas graustu
- DELFI Aculiecinieka 'Vēstures liecinieks'

Šo reportāžu ir iesūtījis reģistrēts 'DELFI Aculiecinieka' autors, kurš par katru publikāciju saņem noteiktu skaitu DELFI dālderus.  Sūtiet foto, video reportāžas 'DELFI Aculieciniekam' - aculiecinieks@delfi.lv vai reģistrējieties, pelniet DELFI dālderus un tieciet pie vērtīgām balvām

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!