Foto: DELFI Aculiecinieks
Vai Latvijā ir daudz bruņutehnikas muzeju? Viens. Atrodas tas visai tālu no Rīgas – Sventē, 22 kilometrus no Daugavpils, pie Lietuvas robežas.

26.maijā arī es apmeklēju šo mazo, bet ļoti interesanto muzeju. Angārā atrodas pāris desmitu lielgabalu, bruņumašīnu, tanku un armijas visurgājēju. Pārsvarā tas ir Otrā pasaules kara mantojums. Pārsteidzoši, bet visi eksponāti ir lieliskā vizuālā stāvoklī. Šķiet, ka vēl tikai vakar šie braucamie ir izstūrēti no rūpnīcas. Turklāt tagad tehnika ir darba kārtībā – lej tik iekšā degvielu un brauc. Par noteiktu samaksu muzeja darbinieki var uzrīkot izbraucienu ar tanku. Žēl, ka tikai izšaut nedod...

Diemžēl pie eksponātiem nav pieliktas plāksnītes ar nosaukumiem. Taču nav jābūt ekspertam, lai atpazītu padomju ИС-2, ИС-3, САУ-100, САУ-122 un vācu Sturmgeschütz III. Taču, šķiet, pats atpazīstamākais eksponāts ir leģendārais T-34.

Aizgrāba arī tas, ka muzejā visu var aptaustīt. Iepazīstot tankus pēc bildītēm, nevar gūt priekšstatu par patiesajiem kaujas tehnikas apjomiem.
Domājat, ka uz tanka uzrāpties ir viegli? Kātad! Lai vienkārši nokļūtu uz torņa, nepieciešamas vingrotāja iemaņas. Bet tankisti jau nebija nekādi milži, lai vienā elpas vilcienā uzlēktu uz sava dzels zirga. Ielīst tankā arī nav viegls uzdevums. Man izdevās, taču šī procedūra ilga vairākas minūtes. Nevar saprast, kā tankistiem tas izdodas dažās sekundēs.

Atrodoties iekšā kaujas nodalījumā, no vienas puses jūtama drošība, no otras – nesaproti, kā tādā niecīgā telpas šūniņā var izvietoties pieci pieauguši vīrieši. Turklāt viņiem vēl vajag aktīvi piedalīties kaujā. Varu iedomāties, cik vēl mazāk vietas paliek, kad tankā ielādē arī lādiņu komplektu.

Gribētos pateikties muzeja izveidotājiem par interesanto ekspozīciju, īpaši par to, ka tā nav no apmeklētājiem atdalīta ar striktiem noteikumiem. Domāju, ka ne tikai man vienam šie tanki radīja neaizmirstamus iespaidus.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!