Foto: DELFI Aculiecinieks
Mūsu mājokļos joprojām var atrast lietas no padomju laikiem. Kādam tas ir skapis, citam tējas servīze, citam kafijas dzirnaviņas. Taču visām šīm sadzīves lietām nav lietošanas termiņa.

Pilnīgi nesen man izdevās pabūt dzīvoklī, kur joprojām glabājas padomju laiku veļas kopšanas līdzekļi, kas ražoti vēl pirms lielo sadzīves ķīmijas gigantu ienākšanas mūsu tirgū. Šobrīd tiem ir 25 – 30 gadi. Varbūt daži lasītāji atpazīs šos līdzekļus, ar kuriem reiz nācās rūpēties par tīrību.


- Saimniecības ziepes. Ražotas Rīgā. Uz tām atzīmēta ražošanas standarta zīme, kas datēta ar 1980.gadu.

- Universāls mazgāšanas līdzeklis "Лоск". Kādreiz bija deficīts, padomju laiku saimnieces sapnis. Ražots VDR.

- Balināšanas līdzeklis "Квази". Tāpat ražots VDR. Izmantoja cīņai ar īpaši netīru veļu un noturīgiem traipiem.

- Melns universāls krāsotājs. Ražotājs – Derbeņevskas Darba sarkanā karoga ķīmisko līdzekļu rūpnīca (Maskava). Ar šo līdzekli padomju laiku saimniece centās nosargāt melno audumu krāsu.

- Balinātājs "Универсальный". Ražots 1988.gadā uzņēmumā "Латвбытхим".

- Mazgājošās pastas "Ama" un "Сюрприз". Tie ir, var teikt, dvīņi. Ražoti 1989.gadā. "Ama" uzņēmumā "Литбытхим", bet "Сюрприз" – Brestas sadzīves ķīmijas rūpnīcā. Abi līdzekļi novērtēti ar kvalitātes zīmi, kas tika piešķirta labākajiem padomju tautsaimniecības produktiem. Līdzekļus izmantoja traipu tīrīšanai.

- Pasta "Skaidra – 2" Abrazīva pasta sadzīves priekšmetu un virsmu tīrīšanai. Ražota 1988.gadā. Šī padomju laikā radītā pasta ir tik populāra arī šodien, ka to joprojām ražo daži uzņēmumi.

Bīstamā "kolekcija" tika sapirkta totālā deficīta laikos, kad no veikaliem zibens ātrumā pazuda visas preces un lielos daudzumos pārcēlās uz plauktiem mūsu skapjos. Turklāt tika sapirkts tik daudz, ka pietiktu bērniem un bērnu bērniem. Uz jautājumu, kāpēc jūs to visu taupāt, ja apkārt ir tik daudz mūsdienīgāku līdzekļu? – saimniece loģiski atbildēja: kāpēc mest ārā, ja tas viss vēl ir lietojams? Un patiešām, viss pirms tam minētais tiek aktīvi izmantots vēl šodien.

Gribētos vaicāt tiem, kas saka, ka padomju laikā ražoja nekam nederīgas lietas: vai tiešām šodien nopērkamie "Procter & Gamble", "Henkel", "Unilever", "Colgate-Palmolive" produkti ir ar kaut ko labāki par šiem?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!