"Somijas pilsētā Hamina katru gadu notiek Pikku Joulu pasākumi. Tulkojumā tas nozīmē Mazie Ziemassvētki. Tie notiek Ziemassvētku gaidās, visās iestādēs un sabiedriskajās organizācijās," raksta Leons Stiprais.

"Ziemassvētki ir ģimenes svētki. Tie šeit, atšķirībā no Latvijas, nekad netika vardarbīgi pārtraukti pusgadsimta garumā.

Arī šogad divu dienu garumā notika Ziemassvētku tirdziņš trīsimt gadu vecajos Haminas pilsētas bastiona kazemātos.

Bastiona laukumā bērni varēja apmīļot suņus un pavizināties suņu iejūgā. Tāpat apmeklētājiem bija iespēja nobaudīt uz uguns ceptas sardeles un savdabīgi kūpinātus lašus, kā arī uz lielas tāfeles uzrakstīt apsveikumus, kam vien sirds vēlas, un, protams, arī iegādāties visādus Ziemassvētku gardumus.

Pašā bastionā izvērsta andele ar dažādiem adījumiem un citiem mājamatniecības darinājumiem. Izrādās, ka somu zeķu māmiņas ada arī zeķes ar tādiem rakstiem, kas ļoti atgādina latviešu austās rakstu zīmes. Tiesa gan, uz adījumiem varbūt vairāk tomēr bija ezīši, gotiņas un citi pasaku tēli.

Kādai cienījamai kundzei prasīju par Mumini trollīšiem. Izrādās, ka tie esot nīlzirgi. Mumini trollīši gan staigājot uz divām kājām. Manā bērnībā šo somu rakstnieces Tūves Jansones pasaku varoņu vēl nebija. Trollīti ieraudzīju kādā mājas logā, jo, kā jau katru gadu, haminieši rotā logus lai uzvarētu konkursā par krāšņāk izrotāto.

Bastionā redzēju, ka somu grāmatu tirgū ir plašs bērnu pasaku grāmatu klāsts. Redzamu vietu aizņem grāmatas par Ziemas un Turpinājuma karu. Acīs iekrita arī grāmata par Tuomu Gerdt - pēdējo Mannerheima krusta bruņinieku.

Tādus pasākumus noteikti vajag apmeklēt, jo tie ļauj labāk saprast katras tautas mentalitāti.

Somi ir ļoti viesmīlīga tauta. Manīju, ka, piemēram, zeķu sieviņas ir ļoti lepnas. Viņas ne tikai atļauj fotografēt savus mākslas darbus, bet cenšas izcelt, viņuprāt, labākos darbus. Piedāvāju fotogrāfijas no šī tirdziņa. Arī dažus māju izrotātos logus. Tajos savā iztēlē saskatīju sveicienus Latvijas cilvēkiem no somu ļaudīm.

Gaišus visiem Ziemassvētkus un Laimīgu Jauno gadu,'' vēl Leons Stiprais.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!