Apvienotā "Bad Company" un "Moto-ski" peintbola komanda turpina nopietni gatavoties no 10. līdz 11. septembrim Nīderlandē notiekošajama Eiropas čempionātam. Šobrīd komanda ir otrā labākā, ziņo "Delfi" lasītājs Ēriks Matulis.

"Musketieru treniņš pārtraukts. Ieradusies princese Līva fon Matule. Tikai pēc bildēšanas apvienotā "Bad Company" un "Moto-ski" peintbola komanda varēja turpināt gatavoties no 10. līdz 11. septembrim Holandē notiekošajam Eiropas čempionātam. Pašlaik viņi ir otrie labākie. Turam īkšķus!

Kas ir peintbols? Peintbols ir ļoti populārs aktīvās atpūtas un ekstrēmā sporta veids, kurā apvienoti militārie elementi: šaušana un taktika, apvienota ar azartisku atpūtu un fiziskām kustībām. Spēles mērķis ir neitralizēt pretiniekus vai ieņemt to teritoriju.

Peintbolā izmanto īpašus ar saspiestu gaisu darbināmus pneimatiskos ieročus (markerus) un želatīna lodītes, kas var būt pildītas ar pārtikas krāsvielu. Modernajiem markeriem ir elektromagnētisks sprūds, kas ļauj izšaut dažus desmitus lodīšu sekundē. Visiem ieročiem var regulēt bumbiņas lidojuma ātrumu, tādējādi spēlē vecāku uzraudzībā var piedalīties arī sešus un septiņus gadus veci bērni.

Spēles pirmsākumi meklējami lopkopībā: ar pneimatiskajiem ieročiem izšautas ar krāsu pildītas lodītes ļauj ērti iezīmēt lopus un saskaitīt ganāmpulkus. Vēlāk šo ideju ieviesa armijas specvienību apmācību metodikās, taču gadu gaitā peintbols ir attīstījies kā patstāvīgs ekstrēmais sporta veids. Interesanti, ka profesionālu peintbolistu sagatavotību zināmā mērā var pielīdzināt specvienību sagatavotībai, taču militārpersonas ir daudz piesardzīgākas, savukārt peintbolisti ir raduši, ka viņu dzīvības "atjaunojas".

Ar ko atšķiras sporta peintbols un taktiskais peintbols? Šobrīd izšķir divus paveidus: sporta peintbolu un taktisko peintbolu.

Sporta peintbolu jeb spīdbolu (speedball) spēlē ierobežotā standarta izmēru laukumā, kurā simetriski pret centra līniju izvietoti piepūšami šķēršļi. Mērķis: sasniegt pretinieka bāzi un atzīmēties pie īpašas signālpogas. Spēlē piedalās divas piecu cilvēku komandas; katram spēlētājam ir sava pozīcija - aizsargs vai uzbrucējs, bet pretinieki viens no otra atrodas šāviena attālumā (līdz 40 metriem). Sporta peintbolā izmanto želatīna bumbiņas bez krāsvielas vai ar krāsām, kas noteiktas spīdbola standartos.

Spīdbols ir ļoti populārs daudzās pasaules valstīs, tostarp ASV, Vācijā, Francijā, Lielbritānijā, Krievijā. Vācijā sporta peintbola līgā piedalās 560 komandas. Latvijā ik gadu notiek trīs lieli turnīri: Latvijas skolēnu peintbola čempionāts, Latvijas taktiskā peintbola līga, Latvijas sporta peintbola līga. Latvijas peintbola izlase ir 2011. gada Eiropas vicečempioni un 2016. gada pasaules veterānu vicečempioni sporta peintbolā.

Taktiskais peintbols (woodball) ir Latvijā zināmās spēles dabiskā apvidū, kuru mērķis ir pašaudīties un neitralizēt pretiniekus. Taktiskajam peintbolam var būt dažādi scenāriji vai spēles plāni, to var organizēt gan īpašos iekārtotos laukumos, gan arī vienkārši brīvā laukumā, par kura robežām spēlētāji iepriekš vienojas. Taktisko peintbolu vienlaikus var spēlēt pat vairāki desmit cilvēku, tādēļ tā ir populāra korporatīvo pasākumu sastāvdaļa. Īpaši populārs tas bija no 2006. līdz 2008. gadam, kad Latvijā bija izveidojušās aptuveni 50 komandas.

Vai peintbols ir drošs? Peintbols ir droša izklaide, taču spēlētājiem ir stingri jāievēro vairāki drošības noteikumi. Laukumā nedrīkst atrasties bez sejas aizsargmaskas. Tā obligāti jāuzvelk pirms ieiešanas spēles zonā, kur to nav atļauts vēdināt, cilāt, novilkt. Ja maska ir pavisam aizsvīdusi, tad laukums jāpamet un tikai tad to var notīrīt.

Ārpus spēles laukuma markerim ir jābūt nolaistam drošinātājam, bet stobram jābūt noslēgtam ar aizbāzni. Ieroča stobram jābūt vērstam pret zemi. Un, pat ievērojot šos noteikumus, ar mārkeri nedrīkst tēmēt uz citiem cilvēkiem.

Īpaši augsts drošības līmenis ir sporta peintbola sacensībās: spēles vadībai izmanto īpašu elektronisko aprīkojumu, tās novēro tiesneši, bet spēlētājiem ir jālieto aizsargaprīkojums."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!