Foto: DELFI Aculiecinieks
"Pateicoties "Delfi" lasītājam Jānim, kurš iemūžinājis naktstauriņu – skabāržu zobspārni – kāpura stādijā, es uzzināju, kas ir šis "dīvainais mutants"," raksta portāla lasītājs Leons Stiprais, kurš foto kolekcijā fiksējis kāpuru pārvēršanos par krāšņiem tauriņiem.

"Vēlos lasītājiem ieteikt nekad nesviest prom priekšmetus un fotoattēlus, kurus uzreiz nevar izskaidrot.

Piemēram, "dīvainā mutanta" fotoattēlu glabāju no 2013. gada. Jautāju daudziem, tomēr atbildi nesaņēmu. Tāpat arī esmu vaicājis par savā mazdārziņā atrasto bronzas siksnas sadalītāju, ko mājās glabāju trīsdesmit gadus.

Beigu beigās izrādījās, ka bronzas siksnas sadalītāja vecums varētu būt iespaidīgs. Vēlais dzelzs laikmets. Līdzīgus izstrādājumus ieraudzīju Somijā Kotkas Jūras muzejā. Vēlāk redzēju tādus pie somu sieviešu tautas tērpiem. Līdzīgus siksnas sadalītājus nofotografēju šīs vasaras Rīgas pilsētas svētkos pie rotkaļa senā apģērba.

Līdzīgi ir arī ar biedējoša paskata kukaiņiem un kāpuriem, ko nereti sastopam, bet nevaram izprast. Meklējiet, jautājiet un atbilde būs.

Jaunajiem fotogrāfiem iesaku līdzi nēsāt kartona lineālu, uz kura norādīti centimetri. Tas cilvēkiem un speciālistiem ļaus labāk saprast nofotografēto priekšmetu vai radību.

Lielākā daļa manu fotoattēlu ir iegūti Somijas dabas lieguma zonā, ezera senlejā, kur izveidots fotogrāfu laukuma komplekss. Sešu gadu laikā, ko pavadīju Somijā, neredzēju nevienu niedrāju ugunsgrēku. Daudzveidība nozīmē ne tikai humusa, auglīgās zemes kārtas saglabāšanu, ar ko Somija ir apdalīta. Šļūdonis aizgrābis auglīgo zemes kārtu tālu prom.

Šī daudzveidība nodrošina barības ķēdi citiem dzīvniekiem – lieliem un maziem putniem. Somijā ir plašas zosu, pīļu, fazānu kolonijas. Nepieciešamības gadījumā sezonas laikā somi var sagādāt sev stratēģiskos gaļas krājumus vairākiem gadiem. Miera laikā pievilina daudzus tūristus, fotogrāfus, entomologus un putnu skaitītājus. Tāpat putni arī mazina kaitēkļu vairošanos, jo liela to daļu izķer peles un žurkas.

Mums beidzot ir jāsaprot tas ļaunums,ko veicam sakarā ar ikgadējo kūlas dedzināšanu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!