Foto: DELFI Aculiecinieks

''Katru gadu septembra beigās visā Somijā tiek rīkota gaismas nakts. Laikam tā ir pilsētnieku versija par ražas novākšanas svētkiem, jo Marijas baznīcas telpās otrajā dienā bija skatāmi labības kūlīši groziņā pie kanceles, bet uz sienas bērnu veidotais Draudzības koks. Man tas vairāk atgādināja leģendāro vēlmju un pārticības koku,'' no Somijas raksta Leons Stiprais.

''Haminas pilsētā šajā vakarā strādāja visi muzeji. Daudzos vēsturisko māju pagalmos un tirgus laukumā uzstājās dažādi muzikanti. Bija atvērtas visas pilsētas baznīcas. Sevišķi patika Haminas ortodoksālā baznīca, kur apmeklētāji iededzināja svecītes pie saviem iedomu un aizbildņu tēliem. Pie katras baznīcas bija organizēti dažādi pasākumi, jo baznīcas galvenais moto ir: ''Mēs tur, kur cilvēki.''

Jāņa baznīcā notika Somijas ērģeļu mūzikas koncerts. Spēlēja Somijas slavenās ērģelnieces Irina Lampena (Irina Lamp'en) un Jāna Jokimies (Jaana Jokimies).

Ja pasaka, ka koncerts tika noslēgts ar Žana Sibeliusa slaveno skaņdarbu Finlandija, kas tika izpīldīts četrrocīgi, tad pārējo varam nekomentēt.

Strādāja visas kafejnīcas, savukārt tirgus laukumā dažādās vietās bija iespējams iegādāties saldumus. Pie vienas telts plīvoja Grieķijas karodziņi - tātad uzkodas no grieķu virtuves.

Galvenie pasākumi tika organizēti zem Eiropas lielākās telts Haminas bastionā. Tur bija vērojami dažādi priekšnesumi, kā arī ierīkots bērnu atrakciju parks. Visur mirdzēja krāsainas gaismiņas. Šogad telts īpaši noderēja, jo bija brāzmains vējš un reizēm uzlija lietutiņš. Pasākumu noslēdza svētku salūts,'' stāsta Leons Stiprais.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!